Železničná doprava

Rusi budú modernizovať srbské železničné trate a ich techniku

Predstavitelia Železníc Srbska (ŽS) a medzinárodnej divízie Ruských železničných dráh (RŽD International) podpísali vo štvrtok (16. 10.) kontrakt na dodávku ruskej železničnej techniky v hodnote 100 miliónov USD (77,98 milióna eur).

Rusi dodajú Srbom modernizované súpravy vhodné pre transeurópsky železničný koridor X a náhradné diely za 2 milióny USD. Dodávateľ začne plniť dohodu do ôsmich mesiacov a zaviazal sa skompletizovať ju do 15 mesiacov. Druhá zmluva má hodnotu 48,7 milióna USD a bude sa vzťahovať na modernizáciu 65 kilometrov srbských tratí na koridore X.
      
Pred vyše týždňom podpísali partneri aj dohodu o elektrifikácii dvojkoľajnej trate medzi Starou Pazovou a Novým Sadom. Práce na nej sa majú skončiť v roku 2017. Vedenie ŽS uviedlo, že trať medzi Belehradom a Novým Sadom bude v regióne prvou, ktorej parametre umožnia, aby po nej rýchliky jazdili rýchlosťou 200 km/h.
      
Správa uvádza, že RŽD International použije pri modernizácii úsekov trate progresívnu techniku, ktorá výrazne skráti čas rekonštrukcie. Rýchlosť vlakov na upravených tratiach sa má zvýšiť priemerne o 30 km za hodinu až na 120 km za hodinu. Dohoda je pokračovaním plnenia rámcovej medzištátnej zmluvy z roku 2013, podľa ktorej poskytlo Rusko Srbsku úver 800 miliónov USD.
 

Prečítajte si aj

Back to top button