Železničná doprava

Prvá nová obojsmerná električka je už v Bratislave

Prvá nová nízkopodlažná električka je už v Bratislave.

Dnes ju vyložili vo vozovni Dopravného podniku Bratislava (DPB). Obojsmernú električku s názvom Škoda 30T ForCity Plus budú najprv testovať. Verejnosti bude predstavená už tento týždeň. TASR o tom informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová.
 
„Počas nasledujúcich dní budú vybavené povolenia na skúšobné jazdy, začne sa so zácvikom vodičov a následne sa vykonajú aj brzdové skúšky. Zároveň budú zaškolení pracovníci ťažkého odťahu a nová obojsmerná električka absolvuje skúšobné zdvihnutie a nakoľajenie,“ povedal pre TASR predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi. Podľa jeho slov dopravný podnik počas minulého týždňa preveroval všetky trate a vykonal na nich úpravy tak, aby boli skúšobné jazdy touto električkou bezpečné.
      
Verejnosť môže novú električku vidieť vo štvrtok (6.11.), predstavia ju na Námestí Ľudovíta Štúra od 10.30 h. V Bratislave by malo s európskym spolufinancovaním jazdiť celkovo 30 nových obojsmerných a 30 jednosmerných električiek Škoda 29T. Tie sa majú postupne v bratislavských uliciach objaviť do roku 2015.
 
DPB vyhlásil na nákup nových električiek verejné obstarávanie v novembri 2012, ktoré bolo pred pár týždňami ukončené podpísaním zmluvy. Zelenú električkám a trolejbusom dalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.
 

Prečítajte si aj

Back to top button