Železničná doprava

Česká konkurencia stlačí ceny lístkov na vlak aj na Slovensku

Na trati medzi Prahou a Košicami v súčasnosti vozí cestujúcich najlacnejšie spoločnosť RegioJet.

Informuje o tom portál iDNES.cz. Konkurencia však donútila znížiť cenu cestovných lístkov aj České dráhy (ČD). Cestovné lístky štátneho dopravcu na Slovensku zlacnia až o štvrtinu. S ich cenami môže pohnúť spoločnosť Leo Express, ktorá svoj cenník ešte nezverejnila. Ostro sledovaný súboj troch dopravcov medzi Prahou a Košicami vypukne síce až v polovici decembra, ale už teraz sa ukazuje, že dôjde k poklesu cien cestovného.
      
České dráhy za cestovný lístok i s povinnou miestenkou budú chcieť 510 Kč (18,44 eura), kým doteraz stál 623 Kč. Ešte väčšiu priaznivú zmenu zaznamenajú cestujúci z Prahy do Žiliny. České dráhy ich prepravujú po 453 Kč, ale teraz ich rýchlejším pendolínom odvezú za 340 Kč. Na trati z Prahy do Košíc od začiatku októbra jazdí najlacnejšie RegioJet. Lístok stojí 252 Kč.
 
Cestovné v piatok až nedeľu však zdvihol na dvojnásobok. Šéf spoločnosti Radim Jančura je po mesiaci podnikania na trati spokojný. Povedal, že výsledky sú dobré, ale podľa neho sa tri spoločnosti medzi Prahou a Košicami neuživia. Rýchliky RegioJetu začnú od decembra premávať aj z Bratislavy do Košíc. Spoločnosť oznámila, že si na dlhší čas prenajala tri nové lokomotívy, ktoré nedávno získali schválenie prevádzky v Česku aj na Slovensku.
 

Prečítajte si aj

Back to top button