Železničná doprava

ZSSK dáva do prevádzky v okruhu Košíc a Bratislavy 12 nových vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) začína už v týchto týždňoch dávať do prevádzky 12 nových eurovlakov.

 Určené sú pre regionálnu a prímestskú dopravu v okruhu Bratislavy a Košíc v rámci integrovaných dopravných systémov. Vlaky boli predstavené dnes v Bratislave za účasti ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD), šéfa ZSSK Pavla Gábora a predstaviteľov dodávateľských firiem. Cieľom je podľa dopravcu zlepšiť kvalitu cestovania a podporiť integráciu dopravy v okolí dvoch najväčších miest Slovenska až do vzdialenosti vyše 100 kilometrov.
 
„Projekt nahradí vozidlá, ktoré sú prevádzkované vyše 30 rokov, mnohé presahujú 35 rokov a už nespĺňajú požiadavky na kvalitu cestovania,“ opísal Gábor. Vlaky sa nakupujú v rámci druhého eurofondového projektu, ktorý obsahuje dodávku celkovo 29 nových vlakov. „Zvyšných 17 príde na budúci rok,“ spresnil Gábor. Projekt nadväzuje na predchádzajúcu dodávku 32 vlakových súprav, celkovo by ich tak v budúcom roku malo po slovenských koľajniciach jazdiť 61.
 
„To bude znamenať, že viac ako 50 % regionálnej dopravy sa bude uskutočňovať v takýchto moderných vlakoch hodných tretieho tisícročia,“ opísal Počiatek. Zároveň avizoval, že v budúcom programovom období eurofondov na roky 2014 až 2020 je určená suma ďalších 200 miliónov eur na nákup nových vlakov. To by mohlo podľa ministra predstavovať dodávku zhruba 35 ďalších vlakových súprav.“Takže sa už blížime k stovke moderných vlakov, čo by sa mohlo udiať, ak všetko pôjde hladko, do konca roku 2017,“ odhadol minister.
      
Takto zrealizované plány by následne znamenali, že dve tretiny regionálnej vlakovej dopravy na Slovensku by sa už uskutočňovali v nových vlakoch. Zároveň by sa tým aj výrazne znížil priemerný vek vlakov, ktoré premávajú po slovenských koľajniciach. Dnes má ZSSK vozne staré v priemere 22 rokov a rušne, ktoré priemerne dosahujú 23 rokov. Ak sa naplnia všetky plány a nakúpia sa aj ďalšie nové vlaky, v roku 2017 by sa ich priemerný vek mal pohybovať na úrovni okolo 12 rokov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button