Železničná doprava

IC vlaky štátnej ZSSK zastavujú od nedele aj vo Vrútkach a v Ružomberku

Vlaky InterCity (IC) vypravované štátnym dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) zastavujú od dnes v ďalších dvoch staniciach.

Konkrétne cestujúcim na trase medzi Bratislavou a Košicami zastavia aj vo Vrútkach a v Ružomberku. Zmeny sú súčasťou pravidelnej jarnej úpravy cestovných poriadkov, ktorá platí od 1. marca.
 
ZSSK podľa hovorkyne Jany Morháčovej naposledy rozširovala počet zastávok IC vlakov v decembri. Vtedy začali tieto spoje zastavovať aj v Spišskej Novej Vsi. “Nové zastavenia ZSSK pridáva na základe požiadaviek cestujúcich a sledovania dopravných prúdov,“ odôvodnila Morháčová. Vrútky sú podľa jej slov veľká prestupná stanica a Ružomberok patrí k miestam s najvyšším počtom cestujúcich na severe Slovenska.
      
Úsek medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom dlhý 83 kilometrov bol súčasne najdlhším medzistaničným pásmom na trase IC vlakov. „Preto prirodzene práve tu dochádza k zahusteniu zastávok,“ opísala Morháčová. Napriek novým zastaveniam sa však čas jazdy spojov podľa dopravcu nepredlžuje. Doteraz v oboch staniciach zastavovali len diaľkové vlaky nižšej kategórie a regionálne spoje.
      
Dopravca zároveň od dnešného dňa upravuje aj jazdné časy niektorých IC vlakov. Napríklad ranné aj večerné spoje z Bratislavy do Košíc jazdia o dve hodiny skôr. „Ranný vlak z hlavného mesta smerom do Žiliny a Košíc pôjde vo veľmi žiadanej polohe o pol ôsmej, večerný o 15.30 hodine,“ priblížil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.
      
Zároveň víkendový IC vlak Šarišan, premávajúci v piatok a nedeľu medzi Bratislavou a Humenným cez Prešov, pôjde v porovnaní s doterajšími odchodmi o dve hodiny neskôr. Naďalej pritom podľa Schmidta bude v najsilnejších dňoch týždňa, teda v piatok a v nedeľu, jazdiť sedem IC vlakov, z toho štyri v smere hlavného víkendového prúdu cestujúcich. Posledný vlak bude po novom spoj, ktorý jazdí po trase cez Prešov do Humenného.
 

Prečítajte si aj

Back to top button