Železničná doprava

Dopravcovia budú zrejme platiť rezervačné ceny za pridelené vlakové trasy

Železniční dopravcovia budú musieť zrejme platiť rezervačnú cenu za pridelenú vlakovú trasu.

Ak teda túto trasu alebo jej časť nevyužívajú pravidelne. Opatrenie navrhuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v novele zákona o dráhach, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. “Táto úprava sa zavádza z dôvodu, že dopravcovia vo veľkom množstve odriekajú pravidelné vlaky zapracované v cestovnom poriadku,“ opísal pre TASR vedúci oddelenia pre vzťahy s verejnosťou MDVRR Peter Zeman.
 
Napríklad za rok 2014 to predstavovalo podľa jeho slov približne 59,8 % plánovaných vlakových kilometrov. Takáto možnosť spoplatnenia by sa tak podľa ministerstva využívala vzhľadom na náklady a činnosti, ktoré sú spojené s plánovaním vlakových trás a ich zapracovávaním do cestovného poriadku. Rezort dopravy vychádza pri tomto kroku z európskej smernice a jeho cieľom je motivácia na lepšie využívanie kapacity infraštruktúry.
      
Novela zákona o dráhach má navrhnutú účinnosť od júna tohto roku. Na základe nej by bolo povinné uplatnenie rezervačnej ceny voči železničnému podniku alebo žiadateľovi, ktorým bola pridelená vlaková trasa, ak pravidelne nevyužívajú pridelené trasy alebo ich časti.
 

Prečítajte si aj

Back to top button