Železničná doprava

EÚ je nespokojná s výkonom nariadení o právach cestujúcich v železničnej doprave

Správa Európskej komisie (EK) o právach a povinnostiach cestujúcich v železničnej preprave naznačila, že iba štyri z 28 členských štátov EÚ plno uplatňujú nariadenia o právach cestujúcich v železničnej doprave, zatiaľ čo 22 členským štátom boli udelené výnimky v rôznej miere.

Cyprus a Malta železnice nemajú. Správa EK zároveň zdôrazňuje, že použitie rozsiahlych výnimiek viedlo k nerovnomernej úrovni právnej ochrany tak pre cestujúcich, ako aj pre samotný železničný priemysel na jednotnom európskom trhu. Z hľadiska najbližšieho vývoja exekutíva EÚ zistila, že iba jeden ďalší členský štát má v úmysle v plnej miere uplatňovať stanovené pravidlá bez využitia výnimiek.
      
Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová vyjadrila nespokojnosť EK s tým, že rovnaké podmienky pre železničné podniky a vysoká úroveň ochrany cestujúcich v EÚ ešte nie sú realitou. “Ochrana cestujúcich pri ich cestovaní v Európe je základným kameňom európskej dopravy. Ak členské štáty nebudú nič meniť, cestujúci nebudú môcť naplno využívať svoje práva a tento moderný právny predpis, zavedený v prospech Európanov, zostane iba prázdnou škrupinou,“ upozornila Bulcová.
      
Pravidlá týkajúce sa práv cestujúcich v železničnej doprave sa dajú použiť na všetky druhy služieb v rámci železničnej dopravy v  EÚ. Nariadenie však umožňuje, aby členské štáty udeľovali výnimky na vybrané druhy domácich služieb.
 

Prečítajte si aj

Back to top button