Železničná doprava

Štátne vlaky majú pred Veľkou nocou ešte dostatok voľných miest

Zvýšený záujem o cestovanie vlakmi v období veľkonočných sviatkov zaznamenáva štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od utorka 31. marca až do utorka 7. apríla.

Pred sviatkami sa cestujúci presúvajú najmä zo západu na stredné a východné Slovensko, od nedele 5. apríla zase v opačnom smere. V najvyťaženejších časoch cestuje podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej až dvojnásobok cestujúcich. 
 
Ako včera informovala, najväčší záujem je pred Veľkou nocou o cestovanie z Bratislavy do Popradu a Košíc vo štvrtok (2.4.) dopoludnia a v piatok (3.4.) popoludní, pričom sú ešte voľné lístky do všetkých povinne miestenkových IC vlakov. Zvýšený záujem je aj o IC vlak v stredu (1.4.) podvečer, ktorý je naplnený asi na 85 %. „Večerný IC Šarišan do Humenného je vo štvrtok 2. apríla takmer vypredaný,“ upozornila Morháčová.
      
Po Veľkej noci chcú sviatkujúci podľa nej cestovať IC vlakmi najmä v pondelok (6.4.) a v utorok (7.4.) popoludní z Košíc cez Žilinu do Bratislavy. Podvečerný IC vlak z Humenného cez Žilinu do Bratislavy je momentálne obsadený na 60 %. 
 
Z ostatných vlakov je najväčší dopyt tradične po diaľkových vlakoch na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc, predovšetkým po spojoch v stredu (1.4.) a vo štvrtok (2.4.). Celkovo je na ne predaných od 30 do 75 % miest. Pre cestovanie po sviatkoch majú diaľkové vlaky na uvedenej trase obsadených 20 až 40 % sedadiel. Na ostatných trasách diaľkových vlakov je zatiaľ predaných do 15 % miesteniek.
 
„ZSSK pre vybrané diaľkové vlaky pre bezplatnú prepravu uplatňuje limity, čo v praxi znamená, že je určený maximálny počet lístkov do každého konkrétneho vlaku a medzistaničný úsek pre cestujúcich využívajúcich bezplatnú prepravu,“ priblížila hovorkyňa dopravcu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button