Železničná doprava

V Česku pribúda cestujúcich v prímestských a diaľkových vlakoch

Cestovanie vlakom po železnici v Českej republike priťahuje čoraz viac ľudí.

Záujem rastie najmä o prímestské spoje a cesty na dlhé trate. Po rokoch poklesu stúpa aj objem prepravy nákladu. Podľa údajov českého ministerstva dopravy vlani cestovalo vlakmi 176 miliónov osôb. Ich počet medziročne vzrástol o 0,89 %. Rast záujmu o služby železnice súvisí s lepšími vlakmi a službami. 
      
Tempo rastu počtu cestujúcich sa síce znižuje, ale rýchlejšie rastie ukazovateľ prepravných výkonov. Pod týmto pojmom sa chápe počet cestujúcich násobený precestovanými kilometrami. Za posledných päť rokov sa zvýšili výkony o 20 %, kým počet cestujúcich vzrástol len o 6,72 %. 
 
Prezident Zväzu cestujúcich verejnou dopravou Miroslav Vyka uviedol, že záujem o služby železnice zvyšuje konkurencia medzi dopravcami, rast kvality ponúkaných služieb, ale aj rozsiahla obnova vozňového parku. Ľudia si uvedomujú, že vlakom môžu cestovať pohodlne a čas jazdy môžu využiť na prácu, zábavu či odpočinok.
      
Podľa Vyku sa veľké investície do modernizácie hlavných tratí vyplatili. A budú pokračovať. Tento rok by jej mali prospieť projekty za 37 miliárd Kč (1,35 miliardy eur). Budú sa financovať najmä z európskych dotácií. Vyka však nie je spokojný s tým, že štát stále ignoruje budovanie vysokorýchlostných tratí a namiesto toho sype miliardy korún do zlepšovania tratí, na ktorých sa dĺžka jazdy skráti len o pár percent.
      
Cestujúcich však ubúda v linkových autobusoch. Vlani ich prepravili medziročne o 0,73 % menej. Ale aj v prípade autobusov viditeľne záleží na službách a pohodlí pre cestujúcich. Student Agency, ktorá je v Česku bezkonkurenčne najväčším hráčom v nedotovanej diaľkovej doprave, vlani prepravila o 10 % viac osôb než v roku 2013.
 

Prečítajte si aj

Back to top button