Železničná doprava

Súťaž na vlaky do Banskej Bystrice sa blíži, rezort dopravy ju predbežne oznámil

Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) urobilo krok vpred k vyhláseniu súťaže na dopravcu, ktorý bude vypravovať vlaky na trati z Bratislavy cez Šurany a Zvolen do Banskej Bystrice.

Vo vestníku verejného obstarávania už zverejnili predbežné oznámenie o chystanom tendri.
 
Od dopravcu bude ministerstvo očakávať zaistenie bezpečných, efektívnych a kvalitných služieb pre cestujúcu verejnosť. Výkon na trati sa predpokladá približne 1,5 milióna vlakových kilometrov ročne.
 
Keďže ide o vykonávanie služieb vo verejnom záujme, aj súkromný dopravca bude vlaky na trati vypravovať s dotáciou od štátu. Na podobnom princípe v súčasnosti vypravuje vlaky spoločnosť RegioJet na trase z Bratislavy do Komárna.
 
Štát si teraz podľa ministerstva dopravy vybral železničný úsek z Bratislavy do Banskej Bystrice preto, lebo ide o ucelenú linku, ktorá má dostatočný objem vlakových výkonov. Je teda dostatočne veľká so samostatným súborom vlakov a možno ju prevádzkovať s menším rizikom zlyhania.
 
Do súťaže o trať sa pravdepodobne prihlási aj štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), ktorý vlaky na trase vypravuje v súčasnosti. Záujem o tento tender už skôr avizovali i viacerí súkromní dopravcovia, napríklad Arriva Slovensko, RegioJet či LEO Express.

Prečítajte si aj

Back to top button