Železničná doprava

Záujem o cestovanie vlakom na sviatky narastá, ZSSK pridáva 49 posilových spojov

Záujem o cestovanie vlakom na vianočné sviatky za rodinami či blízkymi narastá. Už tradične sa ľudia presúvajú zo západného Slovenska na východ či stred krajiny a po Vianociach zase opačne.

Podľa skúseností z minulých rokov vieme, že pred Vianocami sa počet cestujúcich vo vlakoch až zdvojnásobí,“ uviedla hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Dopravca preto počas vianočných sviatkov pridáva celkom 49 posilových vlakov a približne 250 vozňov k vlakom kategórií InterCity, rýchliky, regionálne rýchliky, regionálne expresy a osobné vlaky. 
 
Spoločnosť očakáva, že nápor na cestovanie vlakmi bude rozložený do viacerých dní, keďže Štedrý deň pripadá na štvrtok. Prvú vlnu najväčšieho záujmu ZSSK odhaduje na začiatku víkendu pred sviatkami, čiže v piatok 18. decembra. Druhú zase v utorok 22. decembra a v stredu 23. decembra, čiže tesne pred Vianocami. Zároveň však bude už tradične nápor cestujúcich aj po novom roku, teda 6. januára.
 
Aktuálne je zvýšený záujem o cestovanie diaľkovými vlakmi najmä na trase Bratislava – Žilina – Poprad – Košice. V piatok 18. decembra sú miestenky vo vlakoch predané na 50 % a spoje už majú na niektorých medzistaničných úsekoch vypredanú kapacitu pre bezplatnú prepravu. „V sobotu 19. decembra sú diaľkové vlaky vypredané na 25 až 40 %,“ vyčíslila Morháčová. Dostupné sú podľa jej slov aj lístky pre bezplatnú prepravu. V stredu 23. decembra sú počas celého dňa miesta vypredané od 20 do 45 %.
 
Na ostatných trasách diaľkových vlakov, napríklad z Bratislavy do Zvolena či Banskej Bystrice alebo z hlavného mesta do Prievidze či medzi Košicami a Zvolenom je zatiaľ predaných len do 10 % miesteniek. 
 
Čo sa týka InterCity (IC) vlakov na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc, v piatok 18. decembra sú lístky v nich predané na 70 %. V stredu 23. decembra sú v priebehu celého dňa obsadené na 50 až 98 % a v ostatné dni je to menej ako 50 %. 
 
IC vlaky však majú podľa Morháčovej flexibilnú kapacitu. „ZSSK v najbližších dňoch pridá vozne a rozšíri tak ponúknutú kapacitu, čím sa zvýši počet lístkov dostupných v predaji na tieto spoje až do dňa odchodu,“ vysvetlila. 
 
V prípade cestovania po Vianociach je zatiaľ najväčší záujem o IC vlaky v nedeľu 27. decembra, ktoré premávajú popoludní z Košíc do Bratislavy. Vypredané sú na 90 %. Ostatné diaľkové vlaky majú aktuálne napríklad v nedeľu na trase z Košíc do Bratislavy predaných do 40 % miest a na ostatných trasách je obsadených len do 5 % miesteniek.

Prečítajte si aj

Back to top button