Železničná doprava

Záujem o cestovanie vlakmi na Vianoce vrcholí, ZSSK pridáva dva mimoriadne spoje

Záujem ľudí o cestovanie vlakmi pred vianočnými sviatkami za svojimi rodinami či blízkymi vrcholí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tak pridáva ešte dva mimoriadne posilové vlaky.

Jeden pôjde v stredu 23. decembra o 14.30 h z Bratislavy cez Žilinu s príchodom do Košíc o 20.26 h. Ten poskytuje podľa dopravcu ešte dostatok voľných miest na sedenie. „Do Štedrého večera tak ide spolu osem posilových vlakov,“ vyčíslila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.
 
Druhý mimoriadny posilový vlak vypraví ZSSK v stredu 6. januára s odchodom o 14.19 h z Košíc cez Žilinu a s príchodom do Bratislavy o 20.33 h. „Celkovo je ponuka po Novom roku rozšírená o 19 posilových vlakov,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
Spoločnosť pritom pociťuje najvyšší záujem o cestovanie tesne na poslednú chvíľu pred Štedrým dňom v utorok 22. decembra a v stredu 23. decembra. V pravidelných diaľkových vlakoch ešte podľa dopravcu sú v predaji voľné miesta. „Nočné vlaky a vnútroštátny autovlak sú pred Vianocami takmer vypredané,“ doplnila Morháčová.
 
Pred sviatkami sa už tradične cestujúci presúvajú najmä zo západu Slovenska na stredné a východné Slovensko. Po sviatkoch zase opačne. Vtedy ZSSK očakáva vlnu cestovania v nedeľu 3. januára a v stredu 6. januára 2016 najmä z východného a stredného Slovenska smerom na západ.
 
Aktuálne je napríklad v rámci spojov pred Vianocami veľký záujem o InterCity (IC) vlaky. V utorok 22. decembra a v stredu 23. decembra sú lístky v nich v smere z Bratislavy cez Žilinu do Košíc predané na 90 až 98 %. Večerný IC Šarišan v stredu je vypredaný na 92 %. Posledný IC vlak pred vianočnými sviatkami, ktorý premáva na Štedrý deň, má v súčasnosti voľnú kapacitu na 50 %.
 
Čo sa týka ostatných diaľkových vlakov, najväčší záujem je o spoje na trase z Bratislavy cez Žilinu a Poprad do Košíc. Dnes, v utorok a stredu je predaných 60 % až 90 % miesteniek do vlakov počas dňa. „Najväčší záujem je o popoludňajšie rýchliky,“ priblížila Morháčová.
 
Vybrané spoje už majú podľa jej slov na niektorých medzistaničných úsekoch vypredanú kapacitu pre bezplatnú prepravu. Dopravca preto odporúča kúpenie miesteniek či využitie posilových vlakov.
 
Na ostatných trasách diaľkových vlakov, napríklad z Bratislavy do Zvolena či Banskej Bystrice alebo z hlavného mesta do Prievidze či z Košíc do Zvolena, je momentálne predaných do 40 % miesteniek.
 
Pre cestovanie po sviatkoch, čiže v nedeľu 27. decembra, majú diaľkové vlaky na trase z Košíc cez Žilinu do Bratislavy voľných viac ako polovicu miest. „Na ostatných trasách je voľných ešte do 75 % miesteniek,“ vyčíslila hovorkyňa.
 
Pri nočných vlakoch z Humenného a Košíc do Bratislavy je lôžková a ležadlová kapacita takmer vypredaná. IC vlaky premávajúce popoludní v nedeľu 27. decembra a v nedeľu 3. januára 2016 z Košíc do Bratislavy sú vypredané od 60 % do 88 %.
 
IC vlaky však majú podľa dopravcu ako jediné flexibilnú kapacitu. ZSSK tak pridáva vozne do súprav a v prípade potreby môže doplniť vozne do vlakov pred Silvestrom a po Novom roku.

Prečítajte si aj

Back to top button