Železničná doprava

ŽSR očakávajú za rok 2015 zisk

Správca koľajníc – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) očakávajú, že za rok 2015 skončia v zisku. Naplánované bolo pritom vyrovnané hospodárenie.

Hospodárenie ŽSR malo v roku 2015 pozitívny vývoj. Ovplyvňovali ho hlavne vyššie výnosy spôsobené nárastom dopravných výkonov, a to najmä pre odberateľov Železničnú spoločnosť Slovensko a Železničnú spoločnosť Cargo,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. 
 
Nárast dopravných výkonov sa podľa jej slov premietol do vyššieho plnenia výnosov z hlavnej činnosti a zároveň aj do vyšších výnosov z predaja trakčnej elektriny. Spoločnosť pritom očakáva za rok 2015 tržby od dopravcov za dopravné výkony vo výške 79 miliónov eur, čo by bolo o 6,35 % viac oproti plánu.
 
ŽSR v minulom roku investovali do modernizácie koľajníc takmer 400 miliónov eur, pričom 111 miliónov eur je predpokladaná výška investícií z vlastných zdrojov železníc.
 
Čo sa týka roku 2016, v ňom ŽSR odhadujú vyrovnané hospodárenie pri výnosoch a nákladoch vo výške 463 miliónov eur. Tržby od dopravcov za použitie infraštruktúry plánuje spoločnosť na úrovni 78 miliónov eur, z toho 52,5 milióna eur má zaistiť osobná doprava a 25,6 milióna eur nákladná doprava. Spoločnosť plánuje v tomto roku zamestnávať 14.300 pracovníkov.

Prečítajte si aj

Back to top button