Železničná doprava

ŽSR komplexne rekonštruujú koľaje a nástupištia v ŽST Jablonica

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pokračujú vo výlukových prácach v železničnej stanici Jablonica, ktorá sa nachádza v úseku Smolenice – Jablonica – Senica.

Dôvodom je komplexná rekonštrukcia železničného zvršku koľají č. 2, 4 a 4a, úprava osových vzdialeností týchto koľají a výmena železničného zvršku v koľajach č.2, 4 a 4a, čím sa zlepší terajší stav trate a zvýši komfort cestovania. 
 
Pre zmenu osových vzdialeností je potrebné vybudovať aj nové nástupištia, upraviť spevnené plochy prislúchajúce k výpravnej budove a rekonštruovať priechody pre cestujúcich na nástupištia. Potrebné budú aj úpravy trakčného vedenia, osvetlenia a rozvodov nízkeho napätia, rekonštrukcia sa týka tiež zabezpečovacieho zariadenia a rozhlasového zariadenia.
 
Keďže je uvedená rekonštrukcia veľkým zásahom do prevádzky stanice a železničnej dopravy, v jednotlivých etapách sú naplánované výluky traťových koľají, úpravy zabezpečovacieho zariadenia a výluky trakčného vedenia (TV). Počas výluk v jednotlivých etapách je zabezpečená doprava po koľaji č. 5 a zriadené dočasné nástupište pre nástup a výstup cestujúcej verejnosti.
 
Po realizácii rekonštrukcie nástupíšť bude následne zrealizovaná úprava TV, ktorá bude prebiehať v napäťovej výluke, počas ktorej bude v úseku Smolenice – Jablonica – Senica zabezpečená doprava cestujúcich náhradnou autobusovou dopravou.
 
Rekonštrukcia sa realizuje v týchto etapách:
 
Výlukové práce boli začaté 1. etapou, kedy prebehla potrebná úprava TV, ktorá zabezpečila odizolovanie staveniska od napätia trakčného vedenia a umožnenie prác stavebným strojom v koľajisku pod TV. Tieto práce boli ukončené 23. 7. 2016.
 
Momentálne prebieha 2. etapa – demontážne a montážne práce vonkajších prvkov zabezpečovacieho zariadenia (od 24. 7. – 26. 8. 2016).
 
Zároveň prebieha aj ďalšia etapa, a to rekonštrukcia staničných koľají č. 2, 4, 4a a nástupíšť č. 1, 2, 3 (v termíne od 23. 7. – 26. 8. 2016).
 
Nasledovať bude demontáž dočasných izolačných prvkov, montáž trakčného vedenia staničných koľají č.1 a 3, vyregulovanie trakčného vedenia staničnej koľaje č. 2 v ŽST Jablonica – predpokladaný termín je 17. – 26. 8. 2016. Počas tejto etapy bude v úseku Smolenice – Jablonica – Senica zabezpečená doprava cestujúcich náhradnou autobusovou dopravou (NAD) s predpokladaním meškaním vlakov cca 20 minút.
 
Následne to bude posledná etapa, ktorá spočíva v dokončovacích prácach na komplexnej rekonštrukcii staničných koľají č. 2, 4, 4a a nástupíšť č. 1, 2, 3 v ŽST Jablonica – predpokladaný termín 30. 8. – 6. 9. 2016.
 
ŽSR prosia cestujúcich o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým môže dochádzať v dôsledku výlukových prác a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hláseniach staničného rozhlasu v železničných staniciach.

Prečítajte si aj

Back to top button