Železničná doprava

ŽSR opravili poškodenú koľaj na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) informujú cestujúcich aj vodičov, že železničná koľaj v úseku Veľký Meder – Zemianska Olča, ktorá bola v dôsledku vážnej nehody na železničnom priecestí poškodená, je od dnes, t.j. štvrtka 22. septembra 2016 od 15.00 h opravená, skontrolovaná a spĺňa všetky kritériá na bezpečnú a plynulú železničnú prevádzku.

Vlaky v danom úseku už jazdia bez obmedzení plnou traťovou rýchlosťou – 70 km/hod. Zabezpečovacie zariadenie bolo opravené už v priebehu pondelka 19.9.2016. ŽSR vyčíslili škodu po nehode na železničnej infraštruktúre na 40-tisíc €. 
 
Traťový úsek Veľký Meder – Zemianska Olča bol súčasťou plánovaných výlukových prác, ktoré mali trvať do 22. septembra 2016. Z toho dôvodu sa ŽSR dohodli s trnavským a nitrianskym dopravným inšpektorátom, že sa v rámci toho vykoná aj výluka cestná, ktorá bola pre odstránenie poškodeného železničného zvršku, priecestnej konštrukcie a vykonanie sanačných prác po úniku  nafty po nehode nevyhnutná. 
 
K zrážke osobného vlaku spoločnosti RegioJet a českého kamióna s prívesom došlo ráno 16. septembra 2016 o 07.15 h na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi. Po nehode zostal 59-ročný rušňovodič zakliesnený vo vlaku, hasiči ho museli z kabíny vystrihovať. Vo vlaku sa okrem rušňovodiča zranilo 13 cestujúcich, z toho dvaja ťažko. Ťažké zranenia utrpela aj spolujazdkyňa vodiča kamióna. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Vlaková súprava sa pri nehode vykoľajila, železničná doprava v tomto úseku bola úplne prerušená do 21.05 h. 

Železničné priecestie (jedinečné identifikačné číslo SP 2144) je zabezpečené výstražnou svetelnou a zvukovou signalizáciou bez závor, v čase nehody bolo plne funkčné a v činnosti. Je vybudované v zmysle prísnych legislatívnych a technických noriem a spĺňa kritériá pre bezpečnú a plynulú železničnú dopravu. 

Príčiny nehody sú predmetom vyšetrovania. S najväčšou pravdepodobnosťou však pôjde o porušenie zákona zo strany vodiča kamióna, ktorý vstúpil na priecestie v čase, keď bola dávaná výstraha, avizujúca prichádzajúci vlak.

Prečítajte si aj

Back to top button