Železničná doprava

Železničný úsek medzi Púchovom a P. Teplou zrekonštruujú do februára 2020

Takmer 16-kilometrový úsek železničnej trate medzi Púchovom a považskobystrickou mestskou časťou Považská Teplá by mal byť kompletne zrekonštruovaný na traťovú rýchlosť 160 kilometrov do februára roku 2020.

Počas včerajšej prehliadky stavby aj za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) to povedal generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martin Erdössy. 
 
Podľa Erdössyho sa začalo stavať v polovici minulého roka a ide o najväčšiu železničnú stavbu na Slovensku. Momentálne sa robia prípravné práce, súčasťou stavby budú dva železničné tunely, 14 železničných mostov vrátane rekonštruovaných, šesť cestných mostov a nadjazdov a štyri podchody. 
 
Ako informoval riaditeľ výstavby Vladimír Samek, stavba zahŕňa niektoré unikátne stavebné objekty. Jedným z nich je tunel Diel s dĺžkou 1081 metrov, z ktorého budú vlaky vychádzať priamo na 600-metrovú estakádu ponad Vodné dielo Nosice. „Ide o most, ktorý je na Slovensku svojou dĺžkou a komplikovaným zakladaním jedinečný. Zo železničnej estakády budú vlaky vchádzať do pôvodnej trasy a následne sa bude vchádzať do tunela Milochov dlhého 1861 metrov,“ priblížil Samek. 
 
Práce na rekonštrukcii železnice v úseku Púchov – Považská Teplá budú mať podľa premiéra obrovský význam pre hospodársky rast a zamestnanosť. „Tento rok budeme svedkami plného pracovného nasadenia. V špičke, keď sa bude v maximálnej možnej miere na stavbe pracovať, tak tam bude vyše 1000 zamestnancov konzorcia. Stavba bude ďalší významný príspevok k modernizácii železničného prepojenia na Slovensku,“ zdôraznil premiér.   
 
Železničný úsek medzi Púchovom a Považskou Teplou modernizuje Združenie Nimnica. Vedúcim členom združenia je spoločnosť Doprastav, ďalšími členmi sú TSS GRADE, Subterra Praha a Elektrizace železnic Praha. Generálnym projektantom stavby je Reming Consult. Celkové náklady budú 364,9 milióna eur bez DPH, financovanie stavby je zabezpečené z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. Ide o líniovú stavbu európskeho železničného koridoru. Výstavba prvej etapy modernizácie trate Púchov – Žilina potrvá 40 mesiacov.

Prečítajte si aj

Back to top button