Logistika a skladovanie

Slovensko kúpi dve transportné lietadlá Spartan C-27 J

Nahradiť majú dosluhjúce lietadlá Antonov AN-26.

C-27 J Spartan je taktické transportné lietadlo poháňané dvojicou turbovrtuľových motorov Rolls Royce AE2100-D2A s výkonom 4 650 konských síl (SHP). Nakladací systém lietadla umožňuje naložiť palety vážiace 4 550 kg a vysoké 2,2 metra. Vzlietať a pristávať dokáže z neupravených povrchov dlhých len 500 metrov. Maximálna vzletová hmotnosť predstavuje 31,8 ton.
 
Do jeho nákladového priestoru sa zmestí 60 vyzbrojených vojakov, 46 parašutistov, verzia MEDEVAC, určená na prevoz zranených, pojme 36 nosidiel alebo 24 nosidiel a vybavenie pre dve mobilné jednotky intenzívnej starostlivosti (P.T.S.S.). Použiť sa dá aj na hasenie požiarov. Doteraz si toto lietadlo objednalo 76 zákazníkov, medzi ktorých patria krajiny ako Taliansko, Grécko, Rumunsko, Bulharsko, Mexiko alebo Austrália.
 
Medzi zákazníkov pravdepodobne čoskoro pribudne aj Slovensko. Nákup dvoch takýchto lietadiel totiž schválili Bezpečnostná rada SR aj vláda SR, a zmluva s výrobcom, spoločnosťou Alenia Aermacchi, by mala byť podpísaná v blízkej dobe. Prvé lietadlo by malo byť slovenskej armáde dodané v roku 2016, druhé následne v roku 2017. Podľa ministra Glváča má ministerstvo obrany na tento modernizačný projekt vyčlenené finančné prostriedky v rámci rezortu.
 
Šéf rezortu obrany tiež informoval, že vzdušné sily sa už zaoberajú aj prípravou personálu pre lietadlá Spartan, kde je potrebné zohľadniť viacero faktorov „Pripravovať sa budú piloti, ktorí spĺňajú jazykové požiadavky a z hľadiska veku sú pre ozbrojené sily perspektívni,“ vysvetlil. Za lietadlá má Slovenská republika zaplatiť 69 mil eur. Výcvik pilotov a pozemného personálu spolu s logistickou podporou vyjde na ďalších 25 mil. eur. Armáda plánuje lietadlá používať viac ako 30 rokov.

 

Prečítajte si aj

Back to top button