Motorizmus

Mladí vodiči, zbystrite opäť pozornosť!

Dlhodobo najrizikovejšou skupinou na cestách sú mladí vodiči, ktorí majú vodičské oprávnenie menej ako 5 rokov.

Do tejto skupiny patria aj známi youtuberi Gogo, Lucypug a Selassie, ktorí sa opätovne rozhodli podporiť projekt Jazdím Ford Pre Život. Vďaka projektu si už viac ako 350 vodičov prešlo kurzom bezpečnej jazdy. Značka Ford sa rozhodla pokračovať v edukácii mladých vodičov a prináša už tretiu sériu projektu Jazdím Ford Pre Život, ktorý sa bude konať v prvý augustový týždeň.

Neskúsení šoféri predstavujú na našich cestách veľký problém. Štatistiky oddelenia bezpečnosti cestnej premávky na MDV SR ukazujú, že počet dopravných nehôd u šoférov s praxou kratšou než 5 rokov sa v roku 2017 vyšplhal na 2 339 nehôd, čo je však v porovnaní s rokom 2016 o 158 dopravných kolízií menej. Medziročne poklesol aj počet usmrtených v tejto kategórii z

Neskúsenosť mladých vodičov sa tiež prejavila pri vyhodnotení počtu usmrtených podľa dĺžky vodičkej praxe, kde mladí vodiči sedeli za volantom a v roku 2017 spôsobili 38 % dopravných nehôd s tragickým koncom.

„Šoférske zručnosti nespočívajú len v teoretickom vzdelávaní, ale najmä v praktických skúškach. Je preto mimoriadne dôležité neustále zlepšovať a udržiavať svoje praktické šoférske zručnosti“ hovorí Jozef Dlholucký, inštruktor Centra bezpečnej jazdy v Orechovej Potôni.

Psychologické štúdie hovoria, že ak si mladí vodiči danú situáciu nezažijú, tak to nepochopia a riziko neberú vážne. Najlepšou školou pre neskúsených vodičov je nasimulovanie rizikovej situácie, kde si problém uvedomia a naučia sa ho riešiť. V susednom Rakúsku doplnkovými vzdelávacími programami znížili nehodovosť v skupine mladých vodičov o 36 percent. Na Slovensku podobné programy chýbajú.

Značka Ford si uvedomuje dôležitosť edukácie mladých vodičov a preto pokračuje ďalšou sériou projektu Jazdím Ford Pre Život. Tretia séria projektu sa bude konať 1. a 2. augusta 2018 v Centre bezpečnej jazdy v Orechovej Potôni, počas ktorých značka Ford preškolí ďaľšiu viac ako stovku mladých vodičov. Konkrétne ide o získanie skúseností so zvládaním krízových situácií na klzkej vozovke, jazdu pod stresom, simulátor nárazu, vyhýbacie manévre, krízové brzdenie, poskytnutie prvej pomoci, kontrolu zraku a ďalšie sprievodné aktivity.

Programu sa môžu zúčastniť tí, ktorí ho v predchádzajúcich sériách neabsolvovali, registrácia prebieha na stránke www.jazdimfordprezivot.sk do 22.07.2018.

 

 

Prečítajte si aj

Back to top button