Motorizmus

Automobilka Kia vyrobila v prvom polroku viac ako 170 000 áut

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (KMS) vyrobila v závode v Tepličke nad Váhom v prvom polroku 2018 viac ako 170 000 automobilov a 236 000 motorov.

Modely Kia Sportage, Ceed a Venga podľa neho v prvom polroku 2018 najčastejšie exportovali do Ruska (17,7 %), Veľkej Británie (14 %) a Talianska (7,5 %). „Na slovenskom trhu zostalo stabilne asi 1,5 % vyrobených vozidiel. Najpredávanejší model značky Kia v Európe – Kia Sportage sa stal súčasne najvyrábanejším modelom (66 %). Nasledovaný bol modelovým radom Ceed (28 %) a viacúčelovým modelom Venga (6 %),“ uviedol Dvořák.

Najčastejšie vyrobeným automobilom sa v prvej polovici roka 2018 stala Kia Sportage v bielej farbe s benzínovým motorom s objemom 2,0 litra a šesťstupňovou automatickou prevodovkou. „Zákazníci v prvej polovici roka 2018 výrazne preferovali benzínové motory, ktorých podiel predstavoval 72 % na celkovej produkcii. Najžiadanejším bol benzínový motor s objemom 1,6 l. Takmer polovicu všetkých vyrobených pohonných jednotiek sme exportovali do závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v českých Nošoviciach,“ povedal vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou KMS.

Po spustení sériovej výroby novej generácie päťdverového modelu Ceed v máji tohto roka začala automobilka s produkciou modelu Sportage s vynoveným dizajnom exteriéru aj interiéru a novými bezpečnostnými a informačno-zábavnými technológiami. „Tento týždeň Kia ukončí výrobu druhej generácie automobilu Kia cee’d a v auguste jej miesto prevezme nová kombi verzia Ceed Sportswagon. Ďalšou novinkou bude elektrifikácia pohonu automobilu Kia Sportage. Nová mild-hybridná vznetová hnacia sústava EcoDynamics+ 48V je prvou, ktorú značka uvádza na trh v rámci celosvetovej stratégie elektrifikácie hnacích sústav,“ doplnil Dvořák.

V roku 2017 zaznamenala automobilka tržby na úrovni 5,18 miliardy eur, čistý zisk dosiahol 209 miliónov eur. „Za minulý rok odviedla KMS na dani z príjmov do štátneho rozpočtu sumu presahujúcu 68 miliónov eur. Od spustenia výroby automobilka na dani z príjmov zaplatila už viac ako 460 miliónov eur a potvrdila svoje miesto medzi najväčšími platcami korporátnej dane na Slovensku. V roku 2017 investovala KMS do úprav liniek na výrobu automobilov a motorov viac ako 107 miliónov eur. V tomto roku závod plánuje v investičných aktivitách pokračovať a preinvestovať viac ako 200 miliónov eur,“ podotkol vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou KMS.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,1 milióna vozidiel a vyše 4,7 milióna motorov.

Prečítajte si aj

Back to top button