Motorizmus

Dámska jazda: Citroën C3 Elle

Testovanie vozidiel je zväčša doménou mužov. Ako to ale vyzerá, keď si za volant sadne a auto podrobí skúške žena? Aby sme to vyskúšali, predstavujeme vám rubriku Dámska jazda, v ktorej bude naša kolegyňa Natália hodnotiť autá zo ženského pohľadu.

Šikovný a štýlový Citroën C3 ELLE zaujme na prvý pohľad. Kombinácia minimalistickej bielej farby s elegantnou a vznešenou čiernou je v móde nesmrteľná klasika. A keď k tomu pridáte čerešňovo-ružovú, úspech je zaručený. A presne takýto je Citroën C3 v edícii inšpirovanej módnym časopisom ELLE.

Asi každú ženu, ktorá sa chce odlíšiť, nadchnú farebné prvky na svetlách a čerešničkou na torte je strecha v šedej pieskovej farbe, ktorá autu dodáva luxusný „look“. Originálny dizajn dotvárajú aj Airbump, štýlové plasty v spodnej časti dverí, vyrobené z pružného termoplastu, ktoré okrem toho že zaujímavo vyzerajú, slúžia aj ako nárazník a chránia karosériu pred škrabancami a nárazmi. Potvrdzuje to môj prvotný dojem, že Citroen C3 ELLE je ako stvorený do mesta. Na preplnených parkoviskách s malými parkovacími miestami je umenie vyhnúť sa škrabancom a poškodeniam od otvárania dverí vedľajšieho auta.


Ako som už načrtla, C3-ka je malé autíčko, meria ani nie 4 metre, preto s ňou jednoducho zaparkujete aj na malých priestoroch v centre mesta alebo v nákupnom centre. Okrem dĺžky poteší ľahká ovládateľnosť, vytočíte a zmestíte sa naozaj všade, a aby sa vám parkovalo pohodlnejšie, je tu aj zadná parkovacia kamera. A ak vám robí stres jazda hore kopcom, napríklad pri výjazde z nákupného centra (nedajbože keď treba zastaviť a načítať lístok pri rampách), asistent rozjazdu do kopca bude vašim najlepším kamarátom. Zapína sa automaticky a podrží auto na dobu približne 5 sekúnd, čo absolútne postačuje na bezproblémový rozbeh bez stresu a pískania pneumatík.

A čo interiér?
Ako v obývačke! Hneď pri prvom nasadnutí padnú do oka jemné detaily, prekvapujúco, opäť v ružovej farbe. Nič prehnané, ale veľmi vkusné. Ružová lemuje palubnú dosku, vnútornú stranu dverí a nájdete ju aj na sedadlách. Tie sú veľmi pohodlné, a čalúnenie pripomína naozajstný obývačkový gauč, čo celému interiéru dodáva útulný a luxusný vzhľad.

Rovnaké čalúnenie je použité aj na palubnej doske, takže celé toto riešenie pôsobí jednoliato – úplná dokonalosť. Dizajnéri nezabudli ani na praktické využitie, všetko čo potrebujete mať po ruke sa vám bez problémov zmestí do úložných priestorov okolo vás. Najväčší je v priestore pred spolujazdcom, a každú z nás istotne poteší aj priestor vo dverách, do ktorého pohodlne odložíte listovú kabelku.

Stredu palubnej dosky dominuje veľký farebný dotykový displej. Jeho používanie je veľmi praktické a jednoduché, bez problémov a veľmi jednoducho na ňom zapnete navigáciu aj počas cesty (ako spolujazdec, samozrejme). Rádio je ľahko ovládateľné priamo na volante, a tak môžete plnú pozornosť venovať šoférovaniu.


Takisto oceníte aj možnosť prepojenia s telefónom. Okrem klasického prepojenia hovorov, má Citroen C3 ELLE aj technológiu Mirror Screen, takže si displej svojho smartfónu prenesiete na displej v aute, a môžete si okrem obľúbenej hudby prehrávať a prepínať aj iné médiá a spríjemniť si tak cestu či už do práce alebo na nákupy.

Okrem výbavy a interiéru ma C3 ELLE potešila aj svojimi jazdnými vlastnosťami. Napriek prvotným menším obavám z výkonnosti motora (s objemom valcov 1,2), auto prekvapilo. Rozbiehanie sa na preplnených križovatkách je úplne v poriadku, akcelerácia je výborná! Určite sa nemusíte báť toho, že zošliapnete pedál, a niekto bude na Vás trúbiť aby ste pridali (však páni?). Tak isto oceníte pohodlnú „mäkkú“ jazdu, zvlášt na našich slovenských cestách, kde o nerovnosti nie je núdza.

Dá sa to aj mimo mesta
C3-ka sa nedá zahanbiť ani mimo mestana diaľniciach a iných cestách. Veľkým pomocníkom je systém na monitorovanie mŕtveho uhla, vďaka ktorému vždy registrujete auto idúce vedľa vás. Pri dlhších cestách poteší tempomat, a pre tie opatrnejšie z nás obmedzovač rýchlosti, ktorý ušetrí peniaze za prípadné pokuty. A aby som nezabudla, C3 ELLE má aj systém rozpoznávania dopravných značiek, takže vždy viete aká je v úseku najvyššia povolená rýchlosť. K bezpečnej jazde napokon prispieva aj výstraha pred opustením jazdného pruhu.

Ak vám teda milé dámy šoférovnaie robilo stres, s C3-kou sa báť nemusíte, už vám nič nebráni v tom, aby ste sa vydali aj na dlhšiu trasu a bez zbytočného stresu. Citroen C3 ELLE som si užila. Má všetko, čo žena od auta očakáva. Pohodlná a bezpečná jazda, nádherne zladený interiér, dostatok odkladacieho priestoru, moderné technológie a vzbuduzje výraznú pozornosť. Otáčať sa za ním budú nielen ženy 🙂

Prečítajte si aj

Back to top button