Motorizmus

Spoločnosť Ford predstavuje, ako by „veľké dáta“ mohli pomôcť zlepšiť bezpečnosť v mestách

Označuje miesta, kde by sa mohli odohrať dopravné nehody v budúcnosti. Konkrétne križovatky alebo úseky ciest sa ukážu byť problematické pre vodičov, cyklistov alebo chodcov často až po nehodách.

Spoločnosť Ford teraz ukázala spôsob, vďaka ktorému by veľké dáta mohli potenciálne pomôcť mestám určiť lokality, na ktorých by sa – v prípade, ak sa nepodniknú žiadne opatrenia – s najväčšou pravdepodobnosťou stali v budúcnosti dopravné nehody. Divízia Ford Smart Mobility sa rozhodla nájsť odpoveď a minulý rok zaznamenala údaje pokrývajúce 1 milión kilometrov a analyzovala správanie vozidiel a vodičov v okolí Londýna.

Spoločnosť sledovala cesty vozidiel v meste a zaznamenávala skutočne podrobné údaje o jazde a jazdných udalostiach, ako je brzdenie, kritickosť brzdenia a dokonca aj použitie výstražných svetiel. Takto identifikovala situácie, pri ktorých takmer došlo k nehodám. Spoločnosť Ford potom porovnala tieto informácie s existujúcimi hláseniami o nehodách a vypracovala algoritmus na určenie pravdepodobnosti vzniku nehôd v budúcnosti.

„Veríme, že naše poznatky môžu využiť milióny ľudí. Dokonca aj veľmi malé zmeny by mohli znamenať veľký rozdiel – možno orezanie stromu, ktorý zakrýva dopravnú značku – či už z hľadiska plynulosti dopravy, bezpečnosti cestnej premávky alebo efektivity,“ povedal Jon Scott, vedúci projektu City Data Solutions oddelenia Ford Smart Mobility.

Táto myšlienka je len jednou z príležitostí identifikovaných v Správe s údajmi o meste od spoločnosti Ford, ktorú dnes na konferencii Financial Times Future of Transport v Londýne zverejnila divízia Ford Smart Mobility. Správa využíva údaje, ktoré boli získané a analyzované so súhlasom účastníkov a obsahuje zistenia z viac ako 15 000 dní používania vozidiel zo 160 pripojených dodávok jazdiacich v meste.* Flotila dodávok najazdila viac ako 1 milión kilometrov, čo je vzdialenosť ekvivalentná 20-násobku obvodu Zeme a obsahuje 500 miliónov dátových bodov.

Spoločnosť Ford sa zaviazala poskytovať inteligentné vozidlá pre inteligentný svet – a každé vozidlo v štúdii bolo vybavené jednoduchým zásuvným zariadením, ktoré zaznamenávalo údaje o jazde a potom ich odosielalo do cloudu na analýzu. Vedci z tímu Global Data Insight a Analytics spoločnosti Ford analyzovali tieto informácie prostredníctvom interaktívneho panelu. Túto technológiu možno používať v akomkoľvek prostredí cestnej premávky, nielen v mestách.

Správa tiež preskúmala ďalšie príležitosti, ako napríklad spôsob, akým by plánovanie doručovania a jazda dodávok s tovarom v skorších úsekoch dňa, t. j. mimo časov špičiek, mohlo byť prínosom pre všetkých účastníkov cestnej premávky a ako by využívanie údajov o jazde mohlo pomôcť pri identifikácii ideálnych miest na nabíjanie elektromobilov.

„Správa s údajmi o meste od spoločnosti Ford je ukážkou, čo v spoločnosti Ford dokážeme urobiť s údajmi o pripojených vozidlách, s inteligentnou infraštruktúrou a našimi analytickými schopnosťami. Vyzývame mestá, aby s nami spolupracovali na spoločnom riešení problémov, a stali sa tak ešte lepšími miestami pre život a prácu,“ povedala Sarah-Jayne Williamsová, riaditeľka divízie Ford Smart Mobility spoločnosti Ford of Europe. Spoločnosť Ford chápe, že akékoľvek riešenie vychádzajúce z údajov závisí od ochoty vodičov zdieľať svoje údaje, ale domnieva sa, že v situáciách, kde existuje jasný prospech, budú spotrebitelia otvorenejší a podporia takéto služby.

Prečítajte si aj

Back to top button