Motorizmus

Spoločnosť DAF našla najstaršie vozidlo DAF vo službách prepravy

Náš DAF je síce 50 rokov starý, ale do dôchodku sa stále ešte nechystá.“ Po rozsiahlom pátraní našla spoločnosť DAF najstaršie vozidlo DAF, ktoré stále slúži v bežnej prevádzke – a jazdí sa s ním takmer denne.

Hovoríme o neuveriteľne húževnatom modelu A1600, ktorého majiteľmi sú Frits a Nicky Hoefnagels. Tí ho využívajú na prepravu nostalgickej jarmočnej atrakcie po celom Holandsku. „Áno, samozrejme že ho využívame ako každé iné nákladné auto. K tomu predsa vozidlá DAF sú, nie?“

Spoločnosť DAF vyhlásila pátranie po najstaršom vozidle na začiatku tohto roka pri príležitosti osláv 90. výročia svojho založenia. Pátranie sa začalo prostredníctvom videa na sociálnych sieťach. Video, ktoré má doteraz takmer pol milióna pozeraní, ukazuje obchodníka s dobytkom, ktorý jazdí so svojím vozidlom DAF po Írsku už od začiatku 80. rokov.

Vďaka nemu prišla celá lavína návrhov a správ o možných kandidátoch na titul najstaršieho vozidla DAF v bežnej prevádzke. Reakcia prichádzali z celého sveta, ale to najstaršie vozidlo bolo nájdené prakticky na domácom dvore, neďaleko od výrobného závodu DAF v Eindhovene. Presnejšie povedané v dedine Bakel.
Spoločnosť DAF bola zaplavená správami o vozidlách používaných od prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. Avšak tieto vozidlá nespĺňala kritériá: víťaz musel byť nielen stále využívaný ku komerčnej preprave na verejných komunikáciách, ale musel byť aj pravidelne používaný.

Hrdým majiteľom najstaršieho vozidla DAF je holandský púťový rodinný podnik Hoefnagels, ktorý na ňom prepravuje svoje atrakcie po celom Holandsku. Na fotografii, ktorú spoločnosti DAF poslali otec a syn Frits a Nicky Hoefnagels prostredníctvom Facebooku, bola dokonca štyri klasická vozidlá DAF – a všetky vo skvelom stave vďaka neustálej starostlivosti a pozornosti, ktoré sa im dostáva.

Frits Hoefnagels vysvetľuje: „Našou atrakciou je ‚cake walk‘. Svoje vozidlá DAF využívame na prepravu nášho ‚lunaparku‘ a do vozového parku sme ich kedysi pridávali ako úplne nová. Lunapark je cez zimu odstavený, ale inak sme od začiatku jari až do neskorej jesene na cestách a celú túto ohromnú stavebnicu berieme so sebou z jednej púti na druhú.“

„Okrem modelu 2800 z roku 1975 a modelu 1600 z roku 1971 máme dva modely A1600. Jeden z našich DAF ‚kikkers‘ (žabiakov – hovoríme im tak kvôli trochu žabiemu vzhľadu) pochádza z roku 1968 a ten druhý z roku 1969. Nijak je nešetríme,“ smeje sa Hoefnagels. 

Prečítajte si aj

Back to top button