Motorizmus

Tím PETRONAS De Rooy IVECO je pripravený súťažiť v najnáročnejšej rely – Dakar 2019

Tím PETRONAS De Rooy IVECO bude súťažiť v 41. ročníku Rely Dakar so štyrmi nákladnými vozidlami IVECO Powerstar. Za volantom budú sedieť Gerard De Rooy – dvojnásobný víťaz Rely Dakar a víťaz Africa Eco Race 2018, Federico Villagra, pre ktorého to budú prvé preteky s tímom PETRONAS De Rooy IVECO, Ton van Genugten – víťaz štyroch etáp a najúspešnejší vodič pretekov Dakar 2018, a skúsený vodič Maurik van den Heuvel, ktorý je tiež nováčikom v tíme.

Prípravy na 41. ročník Rely Dakar, ktorá je najnáročnejšou rely na svete, prebiehajú súčasne s tým, ako sa súťažiace vozidlá presúvajú loďou do Peru po kontrole v prístave Le Havre. Cieľom značky IVECO s dvoma hlavnými vodičmi – Gerardom De Rooy a Federicom Villagra, a najsilnejším tímom PETRONAS De Rooy IVECO v histórii bude snaha zopakovať víťazstvo predchádzajúceho ročníka pretekov Africa Eco Race a Rely Dakar z rokov 2012 a 2016.

Tím PETRONAS De Rooy IVECO bude zdolávať extrémny terén pretekov v štyroch nákladných vozidlách IVECO Powerstar. Už deviaty rok za sebou je značka IVECO oficiálnym dodávateľom vozidiel, motorov a náhradných dielov pre tím PETRONAS De Rooy IVECO. Vedúci jazdec tímu, Gerard De Rooy, bude súťažiť za volantom nákladného vozidla IVECO Powerstar s pevnou nápravou, s ktorým si vybojoval víťazstvo na pretekoch Africa Eco Race 2018. Všetky štyri nákladné vozidlá Powerstar vrátane Gerardovho sú poháňané motormi IVECO Cursor 13 s výkonom až 1 000 koní. Motory skonštruoval výrobca motorov FPT Industrial, ktorý patrí do skupiny CNH Industrial.

Budúcoročný 41. ročník Rely Dakar bude už jedenástou rely v Južnej Amerike a bude sa konať výlučne na peruánskej pôde na novej trase so štartom a cieľom v hlavnom meste Lima. Pretekári budú zdolávať 10 náročných etáp s celkovou dĺžkou 5 000 km. Približne 70 % pretekov bude tvoriť piesočný terén. Tieto úseky budú rozhodujúce a pre vodičov budú mimoriadne náročné.

Pierre Lahutte, prezident značky IVECO, sa vyjadril: „Tešíme sa na to, ako budú naše vozidlá testované v najnáročnejšej rely na svete, čo opäť dokazuje, že terénne vozidlá IVECO si zaslúžia svoje meno, ktoré je stotožňované s vynikajúcou kvalitou a maximálnou spoľahlivosťou. Federico Villagra sa prvýkrát prebojoval do čela posádok štyroch vozidiel, ktorému dominoval doterajší šampión Gerard De Rooy. Tento úspech sa podarilo dosiahnuť práve v roku, kedy súťažíme s mimoriadne silným tímom: dvoma špičkovými vodičmi, ktorí sa dlhodobo držia na čele kategórie, a dvoma vodičmi s obrovskými skúsenosťami – Tonom van Genugten a Maurikom van den Heuvel. Rád by som im vyjadril uznanie za ich odhodlanie a zároveň potvrdil aj našu dôveru, že dokážu priniesť z nadchádzajúcich pretekov ďalšie významné ocenenia.“

Gerard De Rooy, víťaz ročníkov 2012 a 2016 Rely Dakar, sa bude usilovať o zopakovanie víťazstva so spolujazdcom Moiom Torrallardona za volantom nákladného vozidla IVECO Powerstar Evo 3 pod pretekárskym číslom 503. Na palube vozidla Powerstar sa bude nachádzať aj mechanik Darek Rodewald, ktorý bude poskytovať technickú podporu počas celých pretekov.

Federico Villagra sa bude usilovať o umiestnenie na stupni víťazov za volantom druhého vedúceho nákladného vozidla IVECO Powerstar Evo 3 s pretekárskym číslom 505 spoločne so spolujazdcom Ricardom Torlaschi a mechanikom Adrianom Yacopini.

Anton van Genugten, víťaz štyroch etáp a najúspešnejší vodič Rely Dakar 2018, sa posadí za volant tretieho nákladného vozidla Powerstar Evo 2 (č. 509) so spolujazdcom Bernardusom Der Kinderen a mechanikom Petrom Willemsen.

Maurik van den Heuvel, nováčik v tíme PETRONAS De Rooy IVECO, sa v predchádzajúcich pretekoch vždy umiestnil v prvej desiatke a bude riadiť asistenčné vozidlo – štvrté nákladné vozidlo Powerstar Evo 2 (č. 513), s navigátorom Petrom Kuijpers a mechanikom Martijnom van Rooij.

ĎALŠÍ SPONZOR TÍMU PETRONAS DE ROOY IVECO
Spoločnosť PETRONAS Lubricants International bude už ôsmykrát hlavným sponzorom a technickým partnerom pre mazivá vyvinuté v spolupráci so značkou IVECO. Ide o mazivá odporúčané pre ľahké a ťažké úžitkové vozidlá a takisto o všetky funkčné kvapaliny, ako je napríklad prevodový olej PETRONAS TUTELA a všetky ostatné produkty na podporu vozidiel pretekajúcich na rely. Celý tím bude používať prémiový motorový olej PETRONAS Uraniaktorý sa vyrába pokročilými technologickými postupmi a bol špeciálne navrhnutý na zabezpečenie celkovej ochrany motora, spoľahlivosti, vyššej účinnosti a vyššieho výkonu.

Prečítajte si aj

Back to top button