Motorizmus

Jazda v zime: Sneh, ľad, dážď, tma, vietor a oslepujúce nízke slnko

Vo Veľkej Británii sa viac než polovica smrteľných nehôd na diaľnici stane v noci počas dažďa, sneženia alebo poľadovice a v prípade smrteľných nehôd v zastavaných oblastiach je to podobné. Hlavným faktorom všetkých nehôd v zime je príliš rýchla jazda na prevládajúce podmienky, čo je najbežnejšie medzi mladšími a menej skúsenými vodičmi.

Vedeli ste, že…?

• V správe Európskej komisie sa píše, že v prípade typického mladého vodiča dôjde k nehode s najväčšou pravdepodobnosťou v čase od ôsmej hodiny večer do druhej hodiny ráno v piatok alebo sobotu, keď úlohu zohráva tma.
• Správa Európskeho observatória pre bezpečnosť na cestách zdôrazňuje, že príčinou nehôd mladých vodičov je neprimerané plánovanie (neprispôsobenie sa podmienkam) spôsobené nedostatkom skúseností.
• V období od októbra do marca zahynie v Európe počas zrážky s autom viac chodcov než v iných častiach roka.

Dúfajme, že naša najnovšia veselá animácia pripomenie vodičom každého veku niektoré z rizík, ktoré jazda v zime prináša. Nižšie uvádzame najdôležitejšie rady, ktoré by ste si mali zapamätať, než túto zimu vyrazíte na cesty:

Viďte a buďte videný: Očistite si okná, predné svetlomety a zadné svetlá, aby ste dobre videli a aby aj ostatní naokolo videli vás, najmä keď budete brzdiť.
Spomaľte: Znížte rýchlosť a ponechajte si dostatok miesta na brzdenie. Keď sú cesty zasnežené a šmykľavé, počíta sa každá sekunda.
Nešpliechajte: Ak na ceste stojí voda a musíte prejsť veľkou mlákou, jazdite cez ňu pomaly a udržiavajte vysoké otáčky na nízkom prevodovom stupni. Keď budete za mlákou, odskúšajte brzdy.
Používajte nízke prevodové stupne: Na snehu a klzkých cestách môžete dosiahnuť lepší záber kolies, keď zaradíte nižší prevodový stupeň. Ak uviaznete na ľade, vyšší prevodový stupeň vám môže pomôcť uviesť vozidlo do pohybu.
Zvoľnite: Jemnejšia a plynulejšia obsluha plynového a brzdového pedála a riadenia pomáha predchádzať strate kontroly nad vozidlom.
Nepodliehajte panike: Ak dostanete šmyk na ľade, snehu alebo mokrej vozovke, jemne natočte riadenie v smere šmyku. Takže ak sa zadná časť vozidla šmýka doľava, natočte riadenie doľava a vyhnite sa prudkému brzdeniu.

Prečítajte si aj

Back to top button