Motorizmus

Volkswagen a Ford vytvoria alianciu v oblasti ľahkých úžitkových vozidiel

Volkswagen a Ford v oznámili, že sa dohodli na vytvorení aliancie v oblasti ľahkých úžitkových vozidiel.

Od roku 2022 by mali spoločne vyvíjať komerčné dodávky a pickupy, a preskúmajú aj možnosti spolupráce pri vývoji elektrických a autonómnych vozidiel. Cieľom aliancie je znížiť náklady. Oznámenie prichádza po viac než 6 mesiacoch rokovaní medzi obomi koncernami, ktoré sa tiež týkali elektrifikácie vozidiel a autonómneho riadenia.

Automobilky očakávajú, že predaj vozidiel, ktoré budú výsledkom tohto partnerstva, sa začne v roku 2022 a generovať profit bude od roku 2023. „Postupom času pomôže táto aliancia obom spoločnostiam vytvoriť hodnotu a naplniť potreby našicj zákazníkov a spoločnosti,“ povedal šéf Fordu Jim Hackett.

Dohoda neznamená fúziu a spoločnosti navzájom nebudú vlastniť akcie. Na čele aliancie bude spoločný výbor, ktorému budú šéfovať výkonní riaditelia oboch automobiliek – Jim Hackett a výkonný riaditeľ VW Herbert Diess.

Obe automobilky očakávajú, že dopyt po úžitkových vozidlách a stredne veľkých pickupoch bude rásť, a zdieľanie dizajnov im ušetrí finančné prostriedky, no zároveň „zostanú zachované zreteľné prvky značky.“

Podľa dohody by sa mal Ford zamerať na vývojstredne veľkých pickupov pre obe značky a veľkých úžitkových vozidiel pre európskych zákazníkov, Volkswagen sa zameria na vývoj menších vanov.

Obe značky vidia budúcnosť v elektromobilite. Veľkí hráči v súčasnosti čoraz užśie spolupracujú s technologickými firmami ako Uber alebo Tesla, najmä pri vývoji autonómnych vozidiel. VW v pondelok oznámil, že investuje 800 mil. amerických dolárov do svojho závodu v meste Chattanooga v štáte Tennessee, aby závod pripravil na výrobu elektromobilov. Spojenie síl s Fordom pri vývoji nových technológií môže významne pomôcť zvýšiť zisky.

Prečítajte si aj

Back to top button