Motorizmus

Ford Trucks na Rallye Dakar 2019

Ford Trucks úspešne pokračuje v ambicióznom programe – po zisku titulu Truck of the Year 2019, futuristickej vízii v podobe F-Vision sa uspešne predviedol i na najťažšej Rely Dakar.

Značka Ford už v dakarskej rallye nemá zastúpenie iba v kategórii automobilov. Pretekársky tím VDR Truck Racing postavil na štart 41. ročníka Rely Dakar hneď dva pretekárske kamióny značky Ford Trucks s podporou výrobcu Ford Otosan. Pretekárske špeciály mali na slávnej rely v tomto roku premiéru. Ich piloti Peter van Delme a Yves Rutten ale na rallye začali už v roku 2009. Posádku kamiónu č. 523 tvoria Peter van Delme, Steven Vaesen a Kurt Keysers, posádku kamiónu č. 530 tvoria Yves Rutten, Peter Convents a Christophe Franco. A čo nás prekvapilo najviac bolo, že boli registrované na Slovensku – mali bratislavské EVČ. Takže svojím spôsobom reprezentovali aj nás.

Pretekárske špeciály konštrukčne vychádzajú zo stavebného modelového radu, ktorý sa vyznačuje robustnosťou a vysokou odolnosťou. Značka Ford Trucks podporuje pretekársky tím VDR Truck Racing predovšetkým v oblasti vývoja komponentov, úpravy hnacieho traktu, ktoré boli realizované v dielňach belgického pretekárskeho tímu. Oba kamióny pretekali v kategórii s motorom s obsahom do 10 litrov.

Ford Trucks podporuje motoršport celosvetovo
Serhan Turfan, viceprezident spoločnosti Ford Otosan uvádza, že značka Ford Trucks sa venuje podpore motoršportu v globálnom meradle. „Ako jeden z najväčších svetových výrobcov nákladných vozidiel sa snažíme skĺbiť viac než 60-ročnú výrobnú tradíciu s vývojovým potenciálom, ktorý ide v ústrety potrebám zákazníkov. S naším rastom v regiónoch Stredného a Blízkeho východu, Afriky a Európy investujeme aj do podpory motoršportu. S podporou tímu VDR Truck Racing sme začali v roku 2016 a teraz sa konečne zúčastňujeme toho najprestížnejšieho podujatia. Rely Dakar je najťažším off-roadovým maratónom na svete a dokonale preverí aj schopnosti VDR Truck Racing so špeciálne upravenými vozidlami Ford Trucks. Veríme, že skúsenosti tohtoročnej Rely Dakar zúžitkujeme v ďalšom zlepšovaní vo vývoji našich vozidiel.“

Pretekársky tím VDR Truck Racing k svojej podpore využíva Ford Transit 4×4, Ford Cargo 4142D 8×4 a tím s ôsmimi technikmi, medzi ktorými sú aj špecialisti z výrobného závodu Ford Otosan. Dve vozidlá Ford Trucks z radu Ford Trucks Construction boli špeciálne navrhnuté pre najnáročnejšie preteky na svete. Rely začala v meste Lima v Peru, v Južnej Amerike a konala sa v 10-tich etapách v dňoch 6. – 17. januára 2019.

Ford Trucks a belgický tím VDR Truck Racing poslali na rally Dakar v roku 2019 vozidlá, ktoré boli navrhnuté s podporou inžinierov spoločnosti Ford Trucks, zatiaľ čo súťažné úpravy boli vyrobené v dielni VDR Racing v Belgicku. Nákladné vozidlá potom zostavili inžinieri spoločnosti Ford Trucks a technická posádka VDR Truck Racing a potom boli testované v reálnych podmienkach s cieľom pripraviť ich na najťažšie preteky na svete. Okrem pretekárskych vozidiel poskytne Ford Trucks všetko potrebné vybavenie v púšti tímu VDR Truck Racing, ktorý sa skladá z dvoch vodičov, štyroch spolujazdcov a osemčlennej technickej posádky. Tím sprevádzalo servisné vozidlo od spoločnosti Ford Trucks.

Ford debutoval v kategórii kamiónov s Ford Cargo 4×4 v kategórii 10 litrov. Súťažili v rovnakom členení, kde sa nachádzajú japonské nákladné vozidlá Hino a Mercedes Unimog. Vybavené sú deväť litrovým Ecotorq s výkonom medzi 650 a 700 k a krútiacim momentom 2300 a 2500 Nm, rýchlosť bola obmedzená na povolené maximum 140 km/h. Obidve vozidlá mali pneumatiky Bridgestone. Projekt má pokračovať účasťou na Rellye Dakar 2020 a 2021.

Prečítajte si aj

Back to top button