Motorizmus

Ceny Red Dot 2019: Ďalší trojnásobný triumf pre značku Kia

Spoločnosť Kia opäť zvíťazila v súťaži prestížnych ocenení Red Dot a odniesla si tri ceny za dizajn. Po uvedení tretej generácie Kia Ceed, ktorý sa dnes predáva v celej Európe, získal prestížnu cenu Red Dot za dizajn každý z troch štýlov karosérie tohto modelového radu.

Trojnásobný triumf v prestížnej svetovej súťaži dizajnu predstavuje už druhý rok za sebou, čo spoločnosť Kia zaznamenala hetrik v zisku ocenení Red Dot. Nadväzuje tak na podobný úspech, ktorý zožala v roku 2018. Začiatkom roku 2019 si odniesla tiež tri ceny za dizajn iF Design.

Tento úspech podčiarkuje povesť kórejského výrobcu v oblasti prvotriedneho dizajnu, ktorý už viac ako desaťročie formuje Peter Schreyer, prezident pre dizajn a dizajnový riaditeľ spoločnosti Kia Motors. Značka získala svoju prvú cenu Red Dot v roku 2009, keď ňou ocenili model Kia Soul. Odvtedy Kia pozbierala za dizajn svojich vozidiel celkovo 24 cien Red Dot.

Dizajnový hetrik pre nový rad Kia Ceed
Najnovšiu trofej si odniesol každý z troch nových variantov modelu Ceed: päťdverový hatchback Ceed a kombi Sportswagon, ktoré boli uvedené na trh v polovici roka 2018, a nový päťdverový ProCeed ako „shooting brake“, ktorý sa začal predávať v Európe začiatkom roku 2019.

Tretia generácia radu Kia Ceed síce zmenila písomné označenie svojho názvu (predtým to bola Kia cee’d), nie však svoj význam. Rovnako ako pôvodný model z roku 2007 je aj nový Ceed kompaktným automobilom pre „európske spoločenstvo s európskym dizajnom (angl. „Community of Europe, with European Design“). Nový modelový rad bol ako pravý Európan navrhnutý v Európskom dizajnovom centre spoločnosti Kia v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pod vedením Petra Schreyera a európskeho dizajnového riaditeľa Gregoryho Guillauma. Inžinierske a vývojové práce prebiehali vo výskumnom a vývojovom centre značky v nemeckom Rüsselsheime a všetky tri typy karosérie sa vyrábajú na Slovensku.

Dizajn novej rodiny vozidiel Ceed charakterizujú čisté a rovné línie. Inšpiráciou im bol nový športový sedan typu fastback Kia Stinger – ktorý sám získal cenu Red Dot v roku 2018. Päťdverový hatchback Ceed je širší a nižší ako jeho predchodca a kabína je posadená viac dozadu, čo dodáva vozidlu športovejší postoj i tvar. Zadný stĺpik pri pohľade zboku dodáva hornej časti okennej línie elegantný tvar „polmesiaca“.

Kombi Ceed Sportswagon prináša do triedy kompaktných vozidiel viac priestrannosti než doposiaľ: model tretej generácie sa predĺžil a ponúka majiteľom väčší batožinový priestor (625 litrov) než väčšina jeho konkurentov, ba dokonca väčší než nejedno vozidlo z vyššej kategórie. Vďaka svojim inteligentným proporciám a novému dynamickému dizajnu je Ceed Sportswagon športovejší než všetci jeho predchodcovia.

Nový model ProCeed prináša úplne nový dizajn pre značku Kia a je prvým kompaktným vozidlom typu „shooting brake“ od tradičného výrobcu automobilov. ProCeed prináša ohromujúci elegantný dizajn v spojení s priestrannosťou a všestrannosťou vozidla triedy „tourer“ (GT) a od svojich súrodencov sa odlišuje unikátnym postojom a proporciami. S výškou 1 422 mm je najnižším vozidlom v segmente rodinných automobilov. Určujúcim prvkom jeho profilu je dynamická línia strechy, ktorá končí v prudko sa zvažujúcom zadnom okne. Tento výrazný dizajn je zvlášť nápadný pri pohľade zozadu, kde dominuje podsvietená línia spájajúca zadné svetlá LED, ktorá dodáva modelu ProCeed jedinečný svetelný rukopis.

ProCeed aj Ceed sú v ponuke ako vysokovýkonný model „GT“, ktorý poháňa 1,6-litrový preplňovaný zážihový motor s priamym vstrekovaním paliva (T-GDi) s výkonom 150 kW (204 k). Pre rodinu vozidiel Ceed je k dispozícii celkovo šesť nízkoemisných zážihových a vznetových motorov, ktoré všetky spĺňajú novú emisnú normu Euro 6d-TEMP. Do širokého spektra najnovších technológií patrí napríklad voliteľný asistent sledovania jazdného pruhu s druhou úrovňou autonómneho riadenia či vyhrievané čelné sklo.

Red Dot Awards: O cenu sa uchádzalo vyše 5 500 produktov z 55 krajín
Ocenenie Red Dot, ktoré začalo udeľovať v roku 1955 Dizajnové centrum Severného Porýnia-Vestfálska, sa stalo jednou z najprestížnejších súťaží v oblasti dizajnu na svete. Hodnotiacu komisiu tvorí 40 nezávislých odborných dizajnérov, profesorov dizajnu a novinárov z celého sveta.

Ceny Red Dot sa udeľujú v troch kategóriách (produktový dizajn, komunikačný dizajn a dizajnový koncept) a posudzujú sa podľa kritérií, ako je inovatívnosť, formálna kvalita, funkčnosť a ekologická kompatibilita. V roku 2019 bolo do schémy udeľovania cien prihlásených vyše 5 500 produktov z 55 krajín.

Oficiálne odovzdávanie cien Red Dot sa uskutoční 8. júla 2019 v nemeckom Essene v budove opery Aalto-Musiktheater, ktorú navrhol Alvar Aalto.

 

Prečítajte si aj

Back to top button