Motorizmus

Nový Opel Movano: vysoká bezpečnosť a variabilita, plná konektivita

Kompletne nová: flotila ľahkých úžitkových vozidiel Opel je s modelmi Movano, Vivaro a Combo Cargo najmladšia na trhu.

Nový Opel Movano je modernejší a užívateľsky príjemnejší ako predchodca. Dizajn prednej časti karosérie ho jasne identifikuje ako model značky Opel. Množstvo asistenčných systémov zvyšuje bezpečnosť a pohodlie vodiča úžitkového vozidla. Patrí k nim kamerový systém “Rear Vision”, zabezpečujúci optimálny výhľad smerom dozadu. Funkcie ako monitorovanie mŕtvych uhlov Blind Spot Alert a asistent pre udržiavanie jazdného pruhu Lane Departure Warning zvyšujú bezpečnosť aj iných účastníkov cestnej premávky. K tomu pristupuje vynikajúca konektivita a systém infotainmentu, kompatibilný s Apple CarPlay a Android Auto, vybavený rýchlo reagujúcim dotykovým displejom s uhlopriečkou 17,8 cm (7 palcov). Smartfóny sa teraz dajú nabíjať bezdrôtovo. Movano je najväčším úžitkovým vozidlom v portfóliu značky Opel. Spolu s novými modelmi Vivaro a Combo Cargo tak má nemecká značka najmladšiu flotilu ľahkých úžitkových vozidiel na trhu.

Kokpit nového modelu Movano je koncipovaný ako moderná mobilná kancelária. V kabíne je až 22 odkladacích priestorov, umožňujúcich optimálne uložiť všetky veci každodennej potreby. Inteligentné konštrukčné prvky ako odkladacia schránka pred spolujazdcom FlexTray s objemom 10,5 litra, ktorá sa dá otvoriť ako zásuvka, uľahčujú posádke život. Sedadlo s pneumatickým odpružením významne zvyšuje pohodlie vodiča.

Rovnako ako predtým je aj nová skriňová dodávka Movano k dispozícii so štyrmi dĺžkami a troma výškami karosérie s povolenou celkovou hmotnosťou do 4,5 tony a maximálnym objemom nákladného priestoru 17 kubických metrov. Priamo z výroby sa dá objednať až 150 rozličných verzií karosérie a prestavieb. Podľa verzie môže Movano prepravovať až 5 europaliet. To znamená, že zákazník si v širokej ponuke nájde Movano pre prakticky akékoľvek potreby. Vďaka novým držiakom na bočných stĺpikoch a osvetleniu z LED je nákladný priestor teraz ešte lepšie využiteľný.

Nový Opel Movano sa dá ľahko identifikovať podľa svojej „tváre“. Nová predná časť karosérie obsahuje širokú, nízko položenú masku chladiča s prominentne umiestneným logom blesku Opel v strede. Charakteristické chrómové lišty vychádzajú z loga a nadväzujú na denné svetlá z LED, integrované v reflektoroch. Vďaka tomu sa dá nový Movano jednoznačne identifikovať ako člen rodiny automobilov Opel.

S približne 170 000 doteraz predanými kusmi je Movano bestsellerom v segmente veľkých dodávkových automobilov (tzv. segment E). S 20 000 až 25 000 kusmi ročne predaj modelového radu Movano kumulatívne vzrástol o 40 percent oproti roku 2013. Nový, výkonnejší, efektívnejší a praktickejší model zvýrazňuje dôležitosť stratégie rastu ľahkých úžitkových vozidiel Opel, ktorá je súčasťou strategického plánu PACE! na dosiahnutie trvalej ziskovosti.

Vysoké bezpečnosť: asistent proti bočnému vetru, monitorovanie mŕtvych uhlov, kamerový systém
Po prvý raz sú v modelovom rade Movano k dispozícii rozličné asistenčné systémy zvyšujúce bezpečnosť a komfort, ktoré neposkytujú konkurenčné modely. Optimálny výhľad vodiča zabezpečuje monitorovanie mŕtvych uhlov a kamerový systém “Rear Vision”. Rovnako ako v malom modelovom rade Combo špeciálna kamera počas jazdy zobrazuje priestor za vozidlom. Pri skriňových dodávkach s deliacou stenou medzi kabínou vodiča a nákladným priestorom sa tak vodič nemusí spoliehať výlučne na spätné zrkadlá. Obraz kamery sa zobrazuje na farebnom displeji s uhlopriečkou 17,8 cm (7 palcov). Keď vodič zaradí spiatočku, obraz tejto kamery nahradí obraz cúvacej kamery. Nový kamerový systém bude k dispozícii v kombinácii s prednými a zadným a parkovacími senzormi.

Systém na monitorovanie mŕtvych uhlov Blind Spot Warning zabraňuje kolíziám s inými účastníkmi premávky, napríklad cyklistami. Pohybujúce sa objekty ako bicykle alebo motocykle, ktoré vodič normálne nemôže vidieť z kabíny, zachytávajú ultrazvukové senzory. Ak zaregistrujú nejaký objekt v mŕtvom uhle vonkajšieho spätného zrkadla, v príslušnom zrkadle sa rozsvieti výstražná LED. Dióda začne blikať ak vodič vtedy aktivuje smerové svetlá na tejto strane.

Asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu Lane Departure Warning sa aktivuje pri rýchlosti nad 30 km/h. Ak má Movano tendenciu neúmyselne vybočiť z jazdného pruhu, systém vodiča upozorní akustickým signálom a vizuálnou výstrahou na informačnom displeji. Parkovanie uľahčujú predné a zadné parkovacie senzory. Pri manévrovaní rýchlosťou nižšou ako 12 km/h ultrazvukové senzory upozorňujú vodiča na prekážky pred a za vozidlom akustickým signálom a grafickou výstrahou na informačnom displeji. Ak je vo vozidle nainštalovaný multimediálny systém, priestor za vozidlom sníma cúvacia kamera, ktorej obraz sa zobrazuje na jeho displeji.

Ďalším dôležitým systémom je asistent proti bočnému vetru. Veľké vozidlá ako skriňové dodávky, valníky s plachtou a skriňové nadstavby sú citlivé na bočný vietor, najmä na mostoch. V takýchto podmienkach štandardný asistent proti bočnému vetru udržiava stabilitu vozidla pomocou elektronického stabilizačného systému ESP (vodiča o zásahu informuje symbol vetra v združenom prístroji). Štandardné vybavenie nového modelu Movano obsahuje aj dažďový senzor na automatické ovládanie stieračov a svetelný senzor na ovládanie tlmených svetiel.

Komfort posádky nového modelu Movano ďalej zvyšujú viaceré prvky. Patrí k nim všestranne nastaviteľné sedadlo vodiča, znižujúce únavu pri dlhých jazdách. Voliteľné komfortné sedadlá vodiča a spolujazdca sú vybavené bedrovou opierkou. Ak Movano často jazdí po hrboľatom povrchu, vodič ocení voliteľné pneumaticky odpružené sedadlo. Tvrdosť odpruženia sedadla si vodič môže nastaviť podľa svojich osobných preferencií.

Široká ponuka: Movano na každý účel
Priamo z výroby si zákazníci môžu objednať vyše 150 verzií modelu Movano – od skriňovej dodávky, valníka, sklápacieho valníka až po podvozky s kabínou pre špeciálne nadstavby. Skriňové dodávky Movano sú na výber do dĺžky nákladného priestoru 4,38 m, výšky nákladného priestoru 2,14 m a objemu nákladného priestoru 17 m3. Podľa verzie dosahuje povolená celková hmotnosť vozidla do 4,5 tony a maximálne užitočné zaťaženie 2,4 tony. Movano sa vynikajúco hodí aj ako ťažné vozidlo – môže ťahať brzdený príves do hmotnosti 3,5 tony.

Opel sa usiluje uľahčiť a spríjemniť život svojim zákazníkom. Preto má nový Movano rozličné prvky uľahčujúce využívanie nákladného priestoru. Na stĺpikoch karosérie B a D sú namontované držadlá pre bezpečné nastupovanie a vystupovanie, vnútorné osvetlenie z LED zlepšuje orientáciu v nákladnom priestore skriňovej dodávky. Bočné posuvné dvere sú dostatočne veľké na nakladanie europaliet. Podľa verzie sa do nákladného priestoru zmestí až 5 europaliet.

Digitálne prepojená pracovňa na kolesách: moderná mobilná kancelária
Zdokonalený kokpit pripomína moderné pracovisko. V kabíne je 22 odkladacích priestorov s celkovým objemom 104 litrov. Sú medzi nimi ergonomicky umiestnené priehradky – otvorené aj s vekom, vrátane priehradiek vo dverách. Zvlášť praktická je odkladacia schránka na strane spolujazdca, ktorá sa otvára ako zásuvka. Má objem až 10,5 litra, vďaka čomu sa do nej dajú uložiť dokumenty formátu A4 bez nutnosti skladania.

Do nového prístrojového panelu je optimálne integrovaný displej infotainmentu a navigácie. Premiéru v novom modelovom rade Movano má systém Navi 50 IntelliLink Pro. Zdokonalený systém sa vyznačuje vynikajúcou konektivitou – je kompatibilný s Apple CarPlay a Android Auto. Je rýchlejší ako jeho predchodca, kapacitný dotykový displej s uhlopriečku 17,8 cm (7 palcov) uľahčuje ovládanie. Smartfóny sa dajú k systému infotainmentu pripojiť cez Bluetooth alebo USB. Novým prvkom je aj bezdrôtové nabíjanie telefónu. 

Prečítajte si aj

Back to top button