Motorizmus

Predstavenstvo Renaultu sa chystá preskúmať ponuku FCA na fúziu

Vedenie francúzskej automobilky Renault sa v utorok chystá preskúmať ponuku nadnárodného koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FAC) na fúziu v hodnote 35 miliárd USD (31,29 miliardy eur).

Taliansko-americká automobilka totiž v noci na utorok vyriešila sporné body s francúzskou vládou. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.
Kompromis v otázke vplyvu francúzskej vlády na kombinovanú spoločnosť FCA-Renault môže uvoľniť cestu predstavenstvu spoločnosti Renault, aby schválilo rámcovú dohodu, ktorou sa začne dlhý proces úplnej fúzie, pokiaľ sa na stretnutí neobjavia nové otázky.

Francúzska vláda, najväčší akcionár Renaultu s 15-percentným podielom v automobilke, žiadala svoje vlastné garantované miesto v novej rade a právo veta pri menovaní generálneho riaditeľa.

Počas rokovania do neskorých nočných hodín s predsedom predstavenstva FCA Johnom Elkannom však vláda nakoniec akceptovala kompromisný návrh, podľa ktorého by mala mať v predstavenstve zlúčenej firmy jedno zo štyroch kresiel pridelených Renaultu, zatiaľ čo FCA bude mať svoje štyri kreslá. Okrem toho Renault prenechá jedno zo svojich dvoch kresiel v štvorčlennej rade riaditeľov zástupcovi francúzskeho štátu.

Renault, FCA a francúzska vláda sa odmietli vyjadriť k tejto správe.

Prečítajte si aj

Back to top button