Motorizmus

Klimatizácia v aute: pomáha len ak je v dobrej kondícii

V letných horúčavách sa automaticky spoliehame na klimatizáciu a bez nej si už často jazdu ani nevieme predstaviť.

Pomáha nám vyhnúť sa dehydratácii, stresu či nervozite za rozpáleným volantom a deťom výrazne uľahčuje cestovanie na dlhé trasy. Aby sme si však nezavarili na problém kvôli rôznym nečistotám, plesniam či baktériám v rozvodoch klimatizácie, nezabúdajme sa o ňu starať naozaj dôkladne. ŠKODA AUTO prináša niekoľko tipov, ako na to.

1. Kontrola aspoň jedenkrát ročne
Aj vy chodíte k zubárovi či na preventívne prehliadky každý rok, rovnako je dobré dať skontrolovať aj klimatizáciu a jej rozvody v aute. Že niečo nie je v poriadku zistíte, ak cítite po jej zapnutí zápach alebo ak sa vám zdá, že nechladí dostatočne. „Majiteľ auta by si mal dať skontrolovať klimatizáciu aspoň raz za rok,“ odporúča Ing. Róbert Hukel, vedúci popredajných služieb v spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko. „Ideálne je kontrolu klimatizácie spojiť s pravidelnou servisnou kontrolou celého automobilu. Vodič takto ušetrí nielen čas, ale aj peniaze,“ zdôvodňuje.

2. Pozor na typ chladiacej zmesi
Pri dopĺňaní chladiacej zmesi je potrebné sledovať, či sa dopĺňa ten správny druh pre vaše auto. Pre oba typy mávajú v autorizovaných servisoch samostatný plniaci, čistiaci a testovací stroj, preto je jednoduché sa vyhnúť zámene. Rovnako vám tu vedia skontrolovať aj tlak v okruhu, odporúčame preto nechať servis klimatizácie na odborníkov.

3. To, čo je čisté, funguje
Aj pri novších autách je dôležité skontrolovať, či sa do chladiča nedostali nečistoty, prach alebo hmyz. Tie môžu klimatizáciu úplne znefunkčniť. Na čistenie je dobré pamätať hlavne vtedy, ak auto jazdí alebo parkuje v prašnom prostredí. Vyčistiť treba aj vodný kanál klimatizácie od rôznych usadenín, lístia či ihličia. Nahromadené nečistoty v tomto priestore môžu spôsobiť naozaj veľmi nepríjemný zápach vo vnútri vozidla.

4. Sprej pomôže, ale iba na chvíľu
Najefektívnejšie vyčistí klímu ultrazvukový čistiaci prístroj, ktorý zničí plesne aj baktérie. Môžeme použiť aj sprejové a penové čističe, účinnosť je však krátkodobá.

5. Pravidelná výmena účinných filtrov
Dôležitou zložkou klimatizácie, nielen ak máme v posádke alergikov, sú filtre zachytávajúce peľ a prach. Pri výmene by sa mali používať správne a originálne peľové filtre. Efektívne sú filtre v kombinácii s aktívnym uhlím, ktoré absorbujú ozón a iné škodlivé plyny a znižujú nepríjemné zápachy. „Samotná filtrácia je tak oveľa účinnejšia. K najlepším patria tzv. bioaktívne (biogénne) alergénne filtre, ktoré zabraňujú vniknutiu spór húb a aj najmenších alergénov. Vyvarovať by sme sa mali lacným náhradám s papierovými filtrami, ktoré majú nízke absorpčné vlastnosti,“ dodáva Ing. Róbert Hukel zo ŠKODA AUTO Slovensko.

6. Správna teplota
A na záver je potrebné myslieť na to, že mať klimatizáciu v tip-top stave je jedna vec, ale rovnako dôležité je aj jej správne používanie. Ak to budete s chladením preháňať, príliš nízka teplota v aute vám môže zamotať hlavu pri vystupovaní na rozpálené chodníky. Ideálny teplotný rozdiel je preto maximálne 5 – 7 stupňov Celzia oproti vonkajšej teplote. Komfort je tak naozaj citeľný a vyhnete sa zdravotným rizikám. Stabilnú teplotu vo vozidle udržíte najlepšie tak, že nebudete s pustenou klimatizáciou vetrať. Nezabudnite ani na nastavenie prieduchov na miestach spolujazdcov. Ak im bude celú cestu fúkať do tváre či na kĺby studený vzduch, nebude to nič príjemné.

7. Buďte vo forme
Ani s pustenou klimatizáciou nezabúdajte na pitný režim. Nemusí sa vám to zdať, ale vaše telo tekutiny potrebuje dopĺňať a pripraviť sa na to, že vystúpite do rozhorúčeného prostredia. Zároveň, ak pociťujete únavu, neváhajte a zastavte na primeranom mieste. Aj 10 minútové zdriemnutie vám môže pomôcť prekonať návaly únavy. Samozrejmosťou je aj vhodná obuv. Letné šľapky v štýle „žabky“ sú síce pohodlné na kúpalisko, za volant však radšej voľte pevnejšiu a stabilnejšiu obuv. 

Prečítajte si aj

Back to top button