Motorizmus

SEAT a Grupo Sesé prepojené prostredníctvom dronov

Závod SEAT Martorell je prvým španielskym závodom, ktorý dostáva komponenty prostredníctvom dronov. V spolupráci s Grupo Sesé španielsky automobilový výrobca spustil priekopnícku službu, spájajúcu logistické centrum Abrera so závodom SEAT Martorell pomocou dronov.

Dnes sa oficiálne uskutočnila prvá dodávka dielov medzi dvoma výrobnými závodmi v Španielsku pomocou dronov a odteraz sa budú takýmto spôsobom dodávať volanty a airbagy na výrobné linky SEAT. Pilotný projekt sa realizuje pod dohľadom španielskej agentúry pre letectvo a bezpečnosť AESA (Aviation Safety and Security Agency) a bude pokračovať experimentálnou fázou s niekoľkými letmi denne.

Využitie dronov zvyšuje flexibilitu výrobných liniek, keď na dodávku dielov medzi dvoma závodmi vzdialenými 2 kilometre stačí 15 minút. V súčasnosti sa diely prevážajú nákladnými automobilmi a celý proces trvá 90 minút. Zrýchlenie dodávok dielov na montážnu linku zvyšuje efektivitu výroby.

Táto inovácia predstavuje jeden z príspevkov SEAT k stratégii Priemysel 4.0. Španielsky automobilový výrobca v súčasnosti prechádza ambicióznym procesom transformácie zameraným na modernizáciu a digitalizáciu závodu Martorell s cieľom zvýšiť efektivitu, flexibilitu a trvalú udržateľnosť. Využitie dronov na dodávku dielov je príspevkom k redukcii emisií CO2 oproti doprave nákladnými automobilmi. Batérie dronov sa nabíjajú elektrickou energiou vyrobenou z obnoviteľných zdrojov.

Dr. Christian Vollmer, člen predstavenstva SEAT pre výrobu a logistiku, ktorý priniesol túto ideu k značke, zdôraznil, že „dnešný let predstavuje prvý krok v transformácii dodávateľského reťazca automobilového priemyslu. Dodávky dielov pomocou dronov prinášajú revolúciu do logistiky, napríklad v prípade závodu SEAT skracujú čas dodávky o 80 %. Touto inováciou podporujeme Priemysel 4.0 a stávame sa efektívnejšími, konkurencieschopnejšími, agilnejšími, ako aj ekologickejšími.“

Ángel Pueyo, generálny riaditeľ Grupo Sesé naznačil, že „tento projekt, ktorý nám SEAT predstavil pred niekoľkými mesiacmi, je jasným príkladom našej ambície byť na čele inovácií a vývoja procesov, ktoré môžu optimalizovať a zlepšovať dodávateľský reťazec našich klientov a ktoré nám zabezpečujú na trhu pozíciu globálneho, komplexného logistického operátora.“

SEAT, vzor v oblasti Priemysel 4.0
SEAT prechádza transformačným procesom s cieľom stať sa inteligentným výrobcom a adaptovať všetky svoje výrobné aktivity na digitálne prostredie s najprieraznejšími technológiami na trhu. Španielsky automobilový výrobca vyvíja a implementuje digitálne nástroje a riešenia vo výrobe automobilov, ktoré zvyšujú efektivitu, flexibilitu a agilitu, pričom do centra svojej stratégie posúvajú zákazníka.

Ako príklad tejto transformácie SEAT plánuje svoj dodávateľský reťazec pomocou simulačných nástrojov a využíva inteligentný zber (smart picking), ako aj autonómne navigačné systémy. Okrem toho spoločnosť zaviedla nástroje založené na využívaní veľkých dát (big data) a umelej inteligencie na monitorovanie a riadenie hlavných výrobných zariadení a infraštruktúry dodávateľského reťazca v reálnom čase. Za inovácie v oblasti logistických procesov SEAT nedávno získal na medzinárodnej výstave logistiky SIL, konanej v Barcelone koncom júna, cenu za digitalizáciu dodávateľského reťazca. Cenu slávnostne odovzdal španielsky kráľ Felipe VI. a prevzal Dr. Christian Vollmer, člen predstavenstva SEAT pre výrobu a logistiku. 

Prečítajte si aj

Back to top button