Motorizmus

Svetové premiéry Opel na frankfurtskom autosalóne 2019

Nová Astra, nová Corsa a Grandland X Plug-in Hybrid.

Svojimi premiérami na tohtoročnom medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom (dni pre médiá 10.-11. septembra, dni pre verejnosť 12.-22. Septembra 2019) Opel demonštruje, že automobilová budúcnosť je šetrná k životnému prostrediu a mnohotvárna. Na frankfurtskom autosalóne budú mať svetovú premiéru Opel Corsa novej generácie, Grandland X Hybrid a modernizovaný Opel Astra – perfektne prispôsobené potrebám zákazníkov. Nový Opel Corsa bude k dispozícii nielen vo verzii s efektívnymi spaľovacími motormi ale po prvý raz aj ako plne elektrická verzia Corsa-e – s dojazdom do 330 kilometrov podľa WLTP .

Druhou svetovou premiérou v expozícii Opel v hale 11.0, stánok D31 je nový Grandland X Hybrid4 s pohonom všetkých kolies. Jeho pohon plug-in hybrid kombinuje turbodúchadlom prepĺňaný benzínový štvorvalec 1,6 litra a dva elektromotory pre systémový výkon 221 kW (300 k). Predbežná hodnota spotreby paliva podľa WLTP (vážená, kombinovaná) je 1,6 l/100 km a emisie CO2 37 g/km (NEDC : 1,6 l/100 km, 36 g/km CO2).

Treťou novinkou je nový Opel Astra. So svojou vynikajúcou aerodynamikou a úplne novo vyvinutou generáciou motorov a prevodoviek Opel Astra vytvára nové štandardy v oblasti efektivity a nízkych emisií. Oproti predchodcovi sa emisie CO2 znížili o 21 percent (Astra hatchback 1.2 Direct Injection Turbo, 96 kW (130 k), spotreba paliva podľa NEDC : mesto 5,3-5,2 l/100 km, mimo mesta 3,9-3,8 l/100 km, kombinovaná 4,4-4,3 l/100 km, kombinované emisie CO2 101-99 g/km). Tieto hodnoty posúvajú nový Opel Astra na špičku kompaktnej triedy – a robia z neho najefektívnejší model Astra v histórii.

A v neposlednom rade má na nemeckom medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte verejný debut nový Opel Zafira Life. Dvadsať rokov po premiére prvej generácie v roku 1999 príbeh úspechu pokračuje novo vyvinutou štvrtou generáciou. Zafira Life prichádza v novom formáte – s troma dĺžkami karosérie, vysoko variabilnou kabínou s priestorom až pre 9 sedadiel a so špičkovým komfortom i asistenčnými systémami.

„Na frankfurtskom autosalóne Opel ukáže, ako sa budúcnosť automobilu stáva realitou,“ povedal Michael Lohscheller, generálny riaditeľ Opel. „Sústreďujeme sa na zákazníkov a ich potreby. Namiesto naznačovania cesty vpred ponúkame kompletné portfólio pohonných systémov – od prelomového elektrického a hybridného pohonu po mimoriadne efektívne spaľovacie motory. Všetky nové modely sú vybavené najmodernejšími technológiami a už sa dajú aj objednávať.“

Športová, atraktívna, ekonomická – a po prvý raz elektrická: Nová Corsa
Nový Opel Corsa s dĺžkou 4,06 metra je modernejší, dynamickejší a efektívnejší ako všetci jeho predchodcovia. Prichádza so zvlášť úspornými benzínovými a naftovými motormi, pokrývajúcimi výkonové pásmo od 55 kW (75 k) do 96 kW (130 k) (spotreba paliva podľa NEDC4: mesto 5,4-3,7 l/100 km, mimo mesta 4,1-2,9 l/100 km, kombinovaná 4,6-3,2 l/100 km, kombinované emisie CO2 105-85 g/km; WLTP6 kombinovaná: 6,4-4,0 l/100 km, kombinované emisie CO2 144-104 g/km). Šiesta generácia bestsellera je po prvý raz k dispozícii aj v plne elektrickej verzii Corsa-e s výkonom 100 kW (136 k), ktorej batéria s kapacitou 50 kWh umožňuje dojazd do 330 kilometrov (WLTP1). Priaznivá spotreba paliva a agilná jazdná dynamika je charakteristická pre všetky motory a Corsa-e k tomu pridáva nulové lokálne emisie.

Charge and go: Nový Opel Grandland X Hybrid4 s pohonom všetkých kolies
Okrem nového modelu Corsa-e je ďalším produktom ofenzívy elektrifikácie značky Opel Grandland X s najmodernejšou technológiou plug-in hybrid a pohonom všetkých kolies. Pohonný agregát modelu Grandland X Hybrid4 tvorí turbodúchadlom prepĺňaný benzínový štvorvalec 1,6 litra s priamym vstrekovaním paliva a výkonom 147 kW (200 k), certifikovaný podľa WLTP. Spaľovací motor bol špeciálne adaptovaný pre hybridný pohon. Okrem toho hybridné pohonné ústrojenstvo tvoria dva elektromotory s výkonom 80 kW (109 k) a lítiovo-iónová akumulátorová batéria s kapacitou 13,2 kWh. Jeden elektromotor je umiestnený vpredu a spriahnutý s 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Druhý elektromotor je spolu s invertorom a diferenciálom integrovaný do modulu elektricky poháňanej zadnej nápravy, ktorá podľa potreby vytvára pohon všetkých kolies.

Opel Grandland X Hybrid4 poskytuje štyri jazdné režimy – elektrický, hybridný, AWD a Sport – ktoré umožňujú vodičovi prispôsobiť charakteristiku vozidla svojim preferenciám alebo špecifickým jazdným podmienkam. Pri hybridnom režime pohonné ústrojenstvo automaticky volí najefektívnejšiu metódu pohonu. Elektrický režim umožňuje jazdu bez emisií – napríklad v mestskom centre – pri dojazde až 52 kilometrov podľa metodiky WLTP2 (65 km podľa NEDC3). Pri režime AWD sa aktivuje elektrifikovaná zadná náprava pre dosiahnutie maximálnej trakcie na všetkých druhoch povrchov. Pre ďalšie zvýšenie efektivity pohonu má Grandland X Hybrid4 rekuperačnú brzdovú sústavu, ktorá premieňa pohybovú energiu vozidla pri spomaľovaní na elektrickú a dobíja batériu.

Až o 21 percent menej CO2: Najefektívnejší Opel Astra všetkých čias
S kompletne novou generáciou motorov a prevodoviek Opel Astra vytvára nové štandardy pre nízke emisie. Najmodernejšie benzínové a naftové motory zabezpečujú vitálne jazdné vlastnosti v kombinácii s vysokým jazdným komfortom a nízkou hladinou hlučnosti. Protibežný vyvažovací hriadeľ v bloku motora kompenzuje vibrácie. Kompaktné trojvalcové turbodúchadlom prepĺňané benzínové motory sú na výber s objemom 1,2 a 1,4 litra. S výkonovým rozpätím od 81 kW (110 k) do 107 kW (145 k) a maximálnym krútiacim momentom od 195 do 236 Nm poskytujú perfektnú rovnováhu medzi výkonnosťou a efektivitou (spotreba paliva podľa NEDC4: mesto 6,4-5,2 l/100 km, mimo mesta 4,2-3,8 l/100 km, kombinovaná 5,0-4,3 l/100 km, kombinované emisie CO2 116-99 g/km; WLTP5 kombinovaná: 6,2-5,2, kombinované emisie CO2 142-119 g/km; predbežné hodnoty). Základný motor je štandardne vybavený 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. K nízkej spotrebe paliva a vysokému komfortu prispieva aj nová automatická prevodovka s plynulou zmenou prevodového pomeru (CVT) a mäkko riadiaca 9-stupňová automatická prevodovka.

Astra je lídrom aj v oblasti aerodynamiky. S koeficientom aerodynamického odporu 0,26 pre hatchback, ako aj pre kombi Sports Tourer je nový kompaktný Opel je jedným z najaerodynamickejších automobilov vo svojej triede. Aerodynamická optimalizácia prispela k úspore 4,5 g emisií CO2 na kilometer v cykle WLTP.

Opel Astra je rovnako príkladným automobilom i v oblasti komfortných a asistenčných systémov, ako aj infotainmentu. Nová predná kamera je menšia ale oveľa výkonnejšia ako v minulosti vďaka rýchlejšiemu procesoru spracovania obrazu. Aj digitálna cúvacia kamera, ktorá je dostupná v kombinácii s novým systémom infotainmentu Multimedia Navi Pro, je výkonnejšia. Pohľad na premávku za vozidlom na monitore je zreteľnejší a precíznejší, v tme lepšie vyniknú kontrasty. V ponuke vybavenia sú aj inteligentné, neoslňujúce adaptívne reflektory IntelliLux LED® matrix. Kompatibilné smartfóny sa teraz dajú nabíjať indukčne bez použitia kábla. Interiér kabíny sa môže zmeniť na koncertnú sálu ak má nová Astra voliteľný ozvučovací systém Bose high-end. A jazda v chladnom počasí je oveľa príjemnejšia a bezpečnejšia s vyhrievaným čelným sklom, čo je ďalší komfortný prvok, po prvý raz dostupný v tomto modelovom rade.

Multifunkčný van v špičkovej forme: Nový Opel Zafira Life
Už 20 rokov sa atraktívne, flexibilné a praktické vany volajú Zafira. Toto krédo bude pokračovať od frankfurtského autosalónu 2019 modelom Opel Zafira Life. Zafira štvrtej generácie je na výber v troch dĺžkach karosérie – 4,60 metra dlhá verzia „Small“, „Medium“ s dĺžkou 4,95 m a „Large“ dlhá 5,30 m – z ktorých každá môže mať v kabíne až 9 sedadiel. Väčšina verzií priestranného vanu má menšiu výšku ako 1,90 m a preto môže bez problémov využívať typické podzemné garáže. To je zvlášť dôležitá vlastnosť pre použitie na rozvoz hotelových hostí, ale aj pre zákazníkov, ktorí potrebujú bez obmedzení parkovať v silno frekventovaných mestských oblastiach.

Nový van sa vyznačuje malým priemerom otáčania a vysokou obratnosťou. Bočné posuvné dvere na obidvoch stranách, umožňujúce prístup do zadnej časti kabíny, sa otvárajú elektricky (za príplatok) pomocou senzoru snímajúceho pohyb nohy pod vozidlom – čo je unikátny komfortný prvok v tomto segmente trhu. Zafira Life má už aj vo verzii „S“ maximálny objem batožinového priestoru 3600 litrov, pri najdlhšej verzii „L“ je to až 4900 litrov. Komfort zvyšuje konfigurácia s ôsmimi sedadlami. Najluxusnejšia verzia vybavenia „Lounge“ je k dispozícii s pohyblivým stolíkom, veľkým miestom na nohy a sedadlami vzadu širokými 48 cm.

Zafira Life spĺňa všetky požiadavky – od variabilného interiéru, vysokého komfortu a sofistikovaných asistenčných systémov po najmodernejšie systémy infotainmentu, head-up display, adaptívny tempomat na báze radaru a kamery až po elektronickú trakčnú kontrolu IntelliGrip. Vyspelé technológie sa snúbia s atraktívnym vzhľadom, vyváženými proporciami, krátkymi prevismi a typickou tvárou automobilov Opel. Komfort posádky zvyšuje (za príplatok) aj dvojdielne panoramatické strešné okno a samostatne otvárateľné okno vo dverách batožinového priestoru.

 

Prečítajte si aj

Back to top button