Motorizmus

Piaty ročník testu International Pick-up Award sa blíži

Tierp Arena vo švédskom Štokholme bude miestom medzinárodného testu International Pick-up Award (IPUA), ktorý určí najlepší pickup na medzinárodnej scéne. Osemnásť členov poroty IPUA, medzi ktorými bude Slovensko zastupovať šéfredaktor magazínu TRANSPORT a LOGISTIKA SK Martin Miksa, podrobí od 30. septembra do 2. októbra pickupy s užitočnou hmotnosťou do 1 tony náročným testom s cieľom nájsť ten najlepší. 

Prvý deň bude zameraný na váženie a meranie zúčastnených vozidiel, nasledujúce dni budú venované jazdným testom na bežných cestách ale aj na technicky náročnej off-road trati. Zástupcovia zúčastnených značiek porotcom predstavia technológie, ktoré v ich vozidlách prispievajú k efektivite a spoľahlivosti. Po ukončení testovania medzinárodná porota vyhodnotí výsledky a určí víťaza. 

Dlhý zoznam kandidátov
Zoznam kandidátov je aj tento rok dlhý. V abecednom poradí sa testu zúčastnia Ford Ranger s novým pohonným ústrojenstvom (Ranger zvíťazil v teste IPUA v roku 2013), Mitsubishi sa predstaví s dynamicky vyzerajúcou šiestou generáciou pickupu L200, Nissan odprezentuje nový model Navara, víťaza z roku 2016 a Renault Pro+ sa prvý krát predvedie s pickupom Alaskan, ktorý má mnoho spoločného práve s modelom Navara.

Silným konkurentom bude aj Toyota Hilux, ktorá sa IPUA 2020 zúčastní tiež. Volkswagen Commercial vehicles pricestuje do Švédska s obhajujúcim šampiónom VW Amarok V6, ktorý dominoval v roku 2018. Ďalším nováčikom testu bude RAM s modelom 1 500, ktorý sa len nedávno predstavil európskemu trhu.  

„Každý druhý rok prebiehajúci test IPUA je najkomplexnejším testom pickupov v medzinárodnom prostredí. Všetci výrobcovia ponúkajú moderné a atraktívne modely. Bude zaujímavé sledovať ako zúčastnené značky zvládnu náročný trojdňový test,“ hovorí Anders Karlsson, šéfredaktor magazínu Svensk Åkeritidninga spoluorganizátor IPUA 2020. Víťaz IPUA 2020 bude vyhlásený 20. novembra na výstave Solutrans v Lyone.

Prečítajte si aj

Back to top button