Motorizmus

Á.Érsek: Chceme podporovať elektromobilitu na Slovensku, zákon tomu pomôže

Parlament v stredu schválil štyri novely zákonov z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Všetky podľa ministra Árpáda Érseka prinášajú v jednotlivých oblastiach zjednodušenie procesov, tiež chce podporovať rozvoj elektromobility na Slovensku.

Situácia v prípade staníc technickej kontroly (STK) sa podľa ministrových slov upokojila. „Tento zákon pomôže tomu, že môžu byť jednoduchšie presun pracovníkov, získavanie licencií pracovníkov na vedenie kontroly. Povolili sme, aby pri páse bol jeden stopercentne vyškolený zamestnanec, ktorý to celé usmerňuje. Toto by malo pomôcť STK aj znížiť čakacie lehoty,“ poznamenal na tlačovej konferencii v parlamente Érsek. Podľa neho bolo opodstatnené aj otváranie nových STK.

Zmeny prinesie aj novela zákona o autoškolách. „V rámci krajov bude možné otvoriť aj dve autoškoly, keď sú zdroje na ich prevádzkovanie. Zákon zmierňuje podmienky získania licencií v autoškolách,“ vymenoval minister.

Parlament schválil aj návrh zákona o vnútrozemskej plavbe a novelu zákona o energetickej hospodárnosti budov. Tým druhým chce rezort podľa Érseka podporovať elektromobilitu na Slovensku. „Ak niekto postaví bytový dom s viac ako desiatimi parkovacími státiami, musí vybudovať možnosť nabíjacej stanice na elektromobily. Chceme, aby existovali možnosti vybudovať tieto stanice, aby ľudia, ktorí majú elektromobil, mali zabezpečený takýto komfort,“ dodal Érsek.

Prečítajte si aj

Back to top button