Motorizmus

Nový Actros: Truck of the Year 2020

Odborná novinárska verejnosť z 24 európskych krajín zaoberajúca sa úžitkovými vozidlami piatykrát zvolila Mercedes-Benz Actros za najlepšie nákladné motorové vozidlo roka.

Históriu úspechov začal už prvý Actros v roku 1997 a vyhrať súťaž sa podarilo aj jeho nasledujúcim generáciám. S deviatimi titulmi je značka Mercedes-Benz aktuálne najúspešnejšou značkou v boji o ocenenie za ďalší technologický vývoj, základné kritérium v procese výberu medzinárodnej poroty súťaže Truck of The Year (ITotY).

Prof. Dr. Uwe Baake, vedúci vývoja nákladných motorových vozidiel Mercedes-Benz, si počas novinárskych dní v rámci medzinárodného veľtrhu úžitkových vozidiel pre riešenia cestnej a mestskej dopravy Solutrans v Lyone prebral renomovanú cenu.

Podľa pravidiel poroty sa tento titul každoročne udeľuje nákladnému motorovému vozidlu, ktoré najväčším podielom prispelo k inováciám pre cestnú prepravu ohľadom hospodárnosti, emisií, bezpečnosti, jazdných vlastností a komfortu. Vlajková loď divízie Mercedes-Benz Trucks sa pritom vyznamenala predovšetkým vnútornými hodnotami: veľká časť inovácií bola vyvinutá s jasným cieľom poskytnutia hmatateľného pokroku vodičom, zákazníkom a spoločnostiam. Nový Mercedes-Benz Actros tak novinkami ako multimediálny kokpit, MirrorCam namiesto vonkajších zrkadiel, čiastočne automatizované jazdenie so systémom Active Drive Assist alebo zdokonalené bezpečnostné systémy ako aktívny asistent brzdenia piatej generácie a vylepšený asistent odbočovania dáva odpovede predovšetkým na témy ako bezpečnosť, hospodárnosť a komfort.

Novinári z ITotY okrem toho ocenili rozšírené funkcie predvídavého tempomatu Predictive Powertrain Control (PPC) na dlhých trasách plných zákrut, ako aj plne digitálny multimediálny kokpit, ktorý v novom vozidle Actros nahradil tradičný združený prístroj.

Predseda medzinárodnej poroty, Gianenrico Griffini, zhrnul verdikt poroty takto: „Zavedením nového vozidla Actros priniesla značka Mercedes-Benz na cesty vysokomoderné nákladné motorové vozidlo, ktoré si razí cestu k automatizovanému jazdeniu budúcnosti.“

Prof. Dr. Uwe Baake pri príležitosti preberania cien v Lyone vyhlásil: „Sme veľmi šťastní a pyšní, že porota súťaže Truck of the Year týmto ocenením odmenila naše úsilie posledných rokov a mesiacov. Ďakujem v mene spoločnosti a celého tímu. To nás povzbudí, aby sme zo seba naďalej dávali to najlepšie a dodržiavali najvyššie štandardy v rámci vývoja našich nákladných vozidiel, predovšetkým pokiaľ ide o témy budúcnosti ako elektrická mobilita, automatizované jazdenie a digitalizácia odvetvia.“

Prečítajte si aj

Back to top button