Motorizmus

Automobilky PSA Peugeot Citroën a Fiat Chrysler podpísali dohodu o fúzii

Francúzska skupina PSA Peugeot Citroën a taliansko-americký koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) podpísali v stredu záväznú dohodu o fúzii, ktorá otvára cestu k vzniku štvrtej najväčšej automobilky na svete z hľadiska objemu výroby. Informovali o tom obe firmy v spoločnom vyhlásení.

Obe spoločnosti uviedli, že v novej skupine bude mať každá rovnaký 50-percentný podiel a povedie ju generálny riaditeľ PSA Carlo Tavares, pričom predsedom predstavenstva zlúčeného koncernu bude predseda FCA John Elkann. Fúzia nepovedie k zatvoreniu žiadneho zo závodov.

Podľa vyhlásenia zlúčenie umožní novovzniknutému koncernu „úspešne využiť príležitosti, ktoré predstavuje nová éra trvalo udržateľnej mobility.“ Očakáva sa, že transakcia bude úplne dokončená v nasledujúcich 12 až 15 mesiacoch, dodali spoločnosti.

Pred úplným dokončením zlúčenia musí jeden z akcionárov PSA, čínska skupina Dongfeng Motor Group, predať svoj podiel vo výške 12,2 % francúzskej automobilke. Tento podiel má hodnotu približne 679 miliónov eur podľa ceny, pri ktorej akcie firmy uzavreli v predchádzajúcom dni obchodovanie na burze.

Prečítajte si aj

Back to top button