Motorizmus

DAKAR 2020 – 1. etapa

Kategória kamiónov sľubuje tento rok zaujímavé a napínavé súboje, do boja sa zapojili aj Svitko s Jakešom. Hneď prvá etapa začala zostra.

Víťazom 1. etapy sa v kategórii kamiónov stal Anton Šibalovz tímu Kamaz, na druhej priečke dokončil úvodnú etapu bieloruský pretekár Sergej Vjazovič (MAZ) so stratou 1 min. a 33 sekúnd, tretí skončil Jan Van Kasteren (Petronas Team De Rooy Iveco). Dobrý štart mali aj českí pretekári Martin Macík jazdiaci na vozidle IVECO a Martin Šoltys na Tatre Phoenix.  

Pomaly ďalej zájdeš
Macík sa netají tým, že začiatok mal pozvoľnejší. Prvá etapa mala úseky plné ostrých kameňov zaviatych pieskom a bolo potrebné byť neustále v strehu. Napriek ľahšiemu štartu však Macík obsadil pekné piate miesto. „Všetci sú natešení, takže idú šialenú paľbu. Mne zase klasicky chvíľu trvalo, kým som sa rozbehol. Jediný zádrhel, ktorý sme zaznamenali, bol menší výkon asi v tretine etapy, ale vieme, čím to je a nebolo to nič zásadné. Inak spokojnosť. Vieme, že môžeme ešte zrýchľovať. A mám radosť, že sa naša česká partia pekne poskladala vpredu,“ zhodnotil prvú etapu Macík.

Dobrý štart českých posádok
Hneď za Macíkom sa na delenom piatom mieste umiestnil ďalší český pretekár Martin Šoltys jazdiaci na Tatre Phoenix. Na vedúceho Antona Šibalova stratil Šoltys 4 min. a 52 sekúnd. „Na to, že je to prvá etapa a predbiehali sme všetky vozidlá kategórie SSV a všade je mnoho kameňov, je piate miesto úžasné. V polovici etapy nám prestal dobíjať alternátor pri vysokých otáčkach, takže som išiel na menší plyn, aby to fungovalo. Mal som strach, že nedôjdeme do cieľa. Na trati bolo veľké množstvo kameňov a mali sme šťastie, že sa nám vyhli defekty. Za mňa dnes super,“ povedal v cieli etapy Šoltys.

Aleš Loprais so svojou Pragou V4S DKR dokončil úvodnú etapu na 9. mieste, hneď za ním prišiel do cieľa favorit a víťaz posledných troch ročníkov Andrej Nikolajev. Druhá etapa z Al Wajh do Neomu bude merať 367 km a viac ako polovicu bude tvoriť zemitý terén, zbytok bude tvoriť piesok a kamene.

České zastúpenie v podobe MKR Technology
Naši západní susedia sú na Dakare prítomní aj v podobe konštruktéra Maria Kreissa a jeho spoločnosti MKR Technology, z dielne ktorej vzišli štyri vozidlá Renault Trucks. „Závod nerozbehli vôbec zle ale nakoniec robíme čo môžeme, aby sme sa dostali do cieľa. Chlapci mali viacero defektov a bohužiaľ sme hneď na začiatku mali aj väčšie technické problémy, ale verím, že sa podarilo všetko dať do poriadku a zajtra vyjdeme v plnom zložení. Sme na začiatku, vôbec nemá zmysel robiť akékoľvek závery, pretože čo sa dnes stane jednému, môže zajtra stretnúť druhého,“ povedal Mario Kreiss.

Martin van den Brink sa dlho držal na bronzovej priečke, zabrzdili ho však defekty a napokon uzavrel jazdec Mammoet Rallysport uzavrel druhú desiatku s hodinovou stratou na víťazného Šibalova. Podobné komplikácie mali aj ďalšie dve holandské posádky jazdiace na vozidlách Renault Trucks. Pascal de Baar z Riwald Dakar tímu išiel veľmi dobre, doplatil však na technické problémy a obsadil 15. priečku. Hneď za ním skončil Richard de Groot.

Najväčšie problémy stretli najsledovanejšie vozidlo – prvý hybridný kamión na Dakare. Posádku pilota Gerta Huzinka zastavil zhruba v polovici závodu poškodený simerink na zadnej náprave. Opravu uniknutého oleja posádka riešila dlhé hodiny, podľa posledných informácií sa kamión podarilo rozbehnúť a mieri do bivaku. „Moc času na opravy pred štartom ďalšej etapy mať nebudeme, ale verím, že všetko zvládneme a ďalší deň budeme schopní ísť zase naplno,“ povedal odhodlane Mario Kreiss.

Ako sa darilo Slovákom?
V kategórii motocyklov máme zastúpenie aj my. Štefan Svitko prišiel do cieľa na 19. priečke, na ktorú ho dodatočne posunula penalizácia Austrálčana Faggottera. Za víťazom etapy, tiež Austrálčanom Tobym Priceom zasotal o 20 minút. Ivan Jakeš bol pôvodne klasifikovaný na 47. priečke, dodtaoćne však musel akceptovať 40-minútovú penalizáciu a tá ho odsunula na 73, miesto so stratou viac ako 1,5 hodiny na víťaza. 

Prečítajte si aj

Back to top button