Motorizmus

DAKAR 2020 – 2. etapa

Trasa z Al Wajh do mesta Neom dlhá 392 km tvorila druhú etapu rally DAKAR 2020. Karty zamiešali aj nové pravidlá o navigácii.

Víťaz prvej etapy Anton Šibalov mal dobrý štart aj do etapy č. 2, nedokázal však udržať krok a druhú etapu dokončil na 6. priečke s 15 min. stratou na víťazného Bielorusa Sergeja Vjazoviča. Podľa svojich štandardov zatiaľ nejazdí ani štvornásobný víťaz a obhajca prvenstva medzi truckmi, Rus Nikolajev. Po 10. mieste v prvej etape skončil včera na 5. pozícii. Nikolajev však viac krát dokázal, že je skúseným jazdcom, takže pomalší štart v jeho podaní nemusí znamenať pre tím Kamaz nič hrozné.

Macík opäť v popredí
Na výbornom 4. mieste dokončil druhú etapu český pretekár Martin Macík z tímu Big Shock Racing, jazdiaci na Ivecu. Posádku skúseného českého jazdca spomalila výmena pneumatiky a návrat kvôli jednému navigačnému bodu, napriek tomu však kontrolovala dianie v TOP 5. Macík, Tomášek a Švanda sú zatiaľ na priebežnej 5. priečke.

Macíkov navigátor František Tomášek dostal podľa nových pravidiel navigačný roadbook tesne pred štartom a na jeho preštudovanie mal iba 15 minút. Takýchto etáp čaká posádky ešte päť. Napriek novému pravidlu bola však Tomášekova navigácia spoľahlivá a posádka zaznamenala iba jedno väčšie navigačné nedorozumenie. Tímu pomohlo aj to, že Karel, ako sa kamión volá, prišiel do bivaku po 1. etape vo veľmi dobrej kondícii.

„Išlo sa nám výborne, mali sme iba jeden navigačný výlet navyše, keď sme sa vracali pre bod, o ktorom sme si pôvodne mysleli, že ho máme. Dnes sa dosť prášilo, za jednou z bugýn sme vošli do diery a išli sme do vzduchu. Leteli sme chvíľku ľavá, pravá, horná, dolná ale dopadli sme dobre, auto to vydržalo a išlo sa ďalej. Ku koncu sme ešte urobili najrýchlejšiu výmenu pneumatiky, akú si v závode vôbec pamätáme. Karel zatiaľ ide krásne,“ zhrnul 2. etapu Martin Macík.

Šoltys sa stratil
Ďalší Čech Martin Šoltys sa takisto potýkal s nástrahami nových pravidiel o navigácii. Napriek tomu, že sa stratil však udržal svoju Tatru Phoenix v prvej desiatke. Až do 160-teho km sa držal v kontakte s absolútnou špičkou.

„Dnešná etapa bola veľmi rýchla a väčšinou sa išlo na obmedzovač rýchlosti. To sa mi úplne nepáčilo, pretože neviete, kde bude nejaká diera. Auto dnes fungovalo dobre, išli sme bez technických problémov. V polovici sme zachybovali v navigácii, ale zostala tam väčšina, vrátane Kamazu a Renaultu. Ešte ku koncu sme sa museli vracať k jednému bodu, bol to chyták. Dnes sa trochu blúdilo, ale inak dobre,“ zhodnotil Martin Šoltys. Dodatočne dostal trojminútovú penalizáciu za prekročenie rýchlosti o 1 km/h.


Na čele zatiaľ Vjazovič
Víťaz druhej etapy Vjazovič (MAZ) je nateraz aj lídrom priebežného poradia. Druhý Dimitrij Sotnikov (Kamaz) na neho stráca necelé 4 a pol min., tretí je Andrej Karginov (Kamaz). Macík je priebežne piaty, Aleš Loprais na Prage V4S DKR je siedmy. V prvej desiatke je aj Martin Šoltys, ktorý je zatiaľ deviaty. Tretia etapa sa začína aj končí v meste Neom.

 

Prečítajte si aj

Back to top button