Cestná doprava

Tender na mýto v Česku bude opäť riešiť protimonopolný úrad

Predseda českého protimonopolného úradu Petr Rafaj vrátil na preskúmanie rozhodnutie o zrušení tendra na prevádzku mýtneho systému od roku 2020. Ministerstvo dopravy podalo rozklad a rozkladová komisia odporučila vyhovieť.

V tendri vyhralo konzorcium firiem CzechToll zo skupiny PPF a slovenskej SkyToll. Za 10,75 miliardy Kč (417,88 milióna eur) by malo 10 rokov s použitím satelitnej technológie vyberať a spravovať mýto na diaľniciach a cestách prvej triedy. Súťaž napadol napríklad doterajší prevádzkovateľ mýtneho systému, rakúska firma Kapsch.

„Po preskúmaní rozhodnutia a na základe doporučenia rozkladovej komisie predseda Rafaj uzatvoril, že aj keď jednotlivé skutkové závery prvostupňového rozhodnutia sú správne, právne posúdenie celej veci je nevyhnutné dopracovať. Dostatočne sa totiž nezohľadnili niektoré významné okolnosti prípadu,“ uviedol vo štvrtok český Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) v tlačovej správe, ktorú zverejnil server novinky.cz. Dodal pritom, že z procesného hľadiska konanie prebehlo bez chýb.

Predseda ÚOHS v rozhodnutí odmietol aj námietky týkajúce sa údajnej zaujatosti niektorých členov rozkladovej komisie. Predbežné opatrenie, ktorým sa ministerstvu dopravy zakazuje uzatvoriť zmluvu s vybraným uchádzačom, zostáva v platnosti.

Hlavným dôvodom zrušenia zadávacieho konania v prvom stupni bola netransparentnosť pri predávaní časti zadávacej dokumentácie na prepisovateľných dátových nosičoch (tzv. flash disk), ktorých obsah nebol zabezpečený proti prípadnej zmene a takéto zmeny obsahu nebolo ani možné spätne preskúmať.

Prečítajte si aj

Back to top button