Cestná doprava

Nedostatkom pracovnej sily trpia aj autodopravcovia, upozorňuje Česmad Slovakia

Na kritický nedostatok pracovnej sily upozorňujú aj dopravcovia zo Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia, ktorí sa v utorok 28. októbra zúčastnili stretnutia s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

„Sektor v oblasti cestnej dopravy veľmi trpí, ale čo je ešte horšie, vodiči nám neustále odchádzajú za prácou do zahraničia,“ zdôraznil prezident združenia Pavol Jančovič. Dôvodom je podľa jeho slov napríklad neexistujúci systém vzdelávania v tomto odvetví a problematika schránkových firiem na Slovensku.

Najdôležitejším problémom je však podľa Česmad Slovakia skutočnosť, že slovenskí dopravcovia nie sú konkurencieschopní voči zahraničným kolegom najmä pre daňovo-odvodové povinnosti. Jančovič to uviedol na konkrétnom príklade rozdielov v odmeňovaní medzi slovenskými, českými a nemeckými vodičmi. „Pri rovnakých platových podmienkach má slovenský vodič s dvomi školopovinnými deťmi až o štvrtinu nižší čistý príjem,“ vyčíslil.

Jančovič tiež poukázal v súvislosti so zlepšením a zjednodušením legislatívy pri zamestnávaní cudzincov na podľa neho nezmyselnosť päťpercentnej úrovne nezamestnaných v jednotlivých okresoch pre zjednodušenie procesu prijímania zamestnancov z takzvaných tretích krajín. Žiadal tiež o vypustenie apostilovaného dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, pretože legislatíva presne vymedzuje všetky kritériá pre vykonávanie funkcie vodiča, či už nákladného vozidla alebo autobusu.

Zároveň žiadal zjednodušiť povinnosť zamestnávateľa v súvislosti s ubytovaním, keďže práca vodiča má mobilný charakter. Súčasne okrem iného apeloval na vytváranie vhodných podmienok na Slovensku tak, aby slovenskí zamestnávatelia neboli nútení prijímať ľudí z tretích krajín, ale aby sa Slováci, ktorí odišli za prácou do zahraničia, vrátili naspäť.

Po skončení sa utorkového rokovania o problematike riešenia nedostatku pracovnej sily avizoval premiér Pellegrini, že Slovensko musí prijať v oblasti riadeného dovozu pracovnej sily niekoľko opatrení. Skrátiť by sa mali niektoré procesy pri zamestnávaní cudzincov. V najbližších dvoch týždňoch majú všetky štátne orgány, ktoré majú na starosti povoľovací proces pri zamestnávaní cudzincov, predložiť balík ďalších opatrení, ktoré zjednodušia tento proces.

Prečítajte si aj

Back to top button