Cestná doprava

Tridsiatka nových autobusov pre Turancar

Prvých jedenásť kusov autobusov značky SETRA z rámcovo objednanej tridsiatky autobusov odovzdala pred koncom roka 2018 spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia (MBSK) nitrianskej spoločnosti Turancar.

Symbolický kľúč od autobusov od generálneho riaditeľa MBSK Andreja Glatza si prevzal zakladateľ a majiteľ spoločnosti Turancar Viliam Turan. Ako počas odovzdávania poznamenal Robert Osvald, vedúci predaja autobusov MBSK: „Ide o mimoriadne kvalitné a pre ich osadenstvo obzvlášť komfortné autobusy, vybavené 315 kW motorom s automatickou prevodovkou PowerShift. Bezpečnosť pasažierov je garantovaná o. i. aj odstupovým tempomatom s prídavnou funkciou pre pohyb v kolónach, najnovším aktívnym brzdovým asistentom ABA4, ktorý dokáže aktívne včas rozoznávať pohyb chodcov, prechádzajúcich cez ulicu. Samozrejmosťou ich technologického vybavenia je aj predvídavý tempomat, zasahujúci do riadenia prevodovky vo forme prediktívnej stratégie jazdy (PPC).“ Podľa jeho ďalších slov, PPC využíva topografické údaje a údaje GPS, vďaka čomu rozpozná výškový profil blížiacej sa trasy a aktuálnu polohu autobusu – a na základe údajov, akými sú aktuálna rýchlosť a hmotnosť vozidla, prednastavená rýchlosť, ako aj údajov o výkone motora, krútiacom momente a prevodovke – PPC v konečnom dôsledku reguluje nielen rýchlosť, ale dodatočne zasahuje aj do prevodovky a vyberá vhodný prevodový stupeň. „Výsledkom takejto jazdy môže byť úspora paliva až o 4 %,“ vysvetlil na záver Robert Osvald a dodal, že dodaných jedenásť autobusov disponuje aj asistentom udržania jazdných pruhov, WC, spálňou pre vodiča a komfortnými sedadlami Setra Voyage Ambassador, ktoré sú vybavené dvojbodovými bezpečnostnými pásmi.

Dar k „perlovej svadbe“
„Situácii, keď strávite s niekým tridsať spoločných rokov, sa hovorí, že oslavujete symbolickú „perlovú svadbu“, pretože je to veľká vzácnosť, prirovnávaná k náhrdelníku s tridsiatimi perlami. A keďže väčšina môjho života a života mojej rodiny je neodmysliteľne už tridsať rokov zviazaná s mojou spoločnosťou Turancar, rozhodol som sa, že jej venujem symbolický dar – v podobe tridsiatich nových „hviezdnych“ autobusov – ktoré jej, samozrejme, budem „dávkovať“ po častiach…“ vysvetľuje Viliam Turan, majiteľ spoločnosti Turancar, ktorej súčasťou je cestovná kancelária, autodoprava, servis nákladných vozidiel a autobusov, predaj a prevádzka autobusov, dôvod, prečo v priebehu dvoch rokov rozšíri vozový park jeho úspešnej spoločnosti až 30 nových autobusov. Ako zároveň dodal, dnes prevzaté nové autobusy budú slúžiť na pravidelnú dopravu do Bratislavy a do Prahy a taktiež pre potreby Cestovnej kancelárie Turancar.

A čo podľa Viliama Turana rozhodlo, že najnovšími „prírastkami v spoločnosti Turancar sa stanú opäť autobusy značky Setra? „Nové modely SETRA S 515 HD, S 516 HD/2 a S 519 HD, ktoré preberáme a ktoré budú neodmysliteľnou súčasťou nášho vynoveného vozového parku, sú všetky moderné, komfortné, bezpečné a predovšetkým efektívne a úsporne jazdiace autobusy. S takými nielen radi jazdíte, ale sa nimi aj radi pochválite a prezentujete na verejnosti. Za tie roky našej činnosti sa nám osvedčili v ich každodennej prevádzke, pričom na niektorých sme spoľahlivo najazdili dokonca vyše 3 milióny kilometrov bez toho, aby sme museli meniť ich motory či prevodovky. Aj preto nevidíme dôvod, prečo by sme nepokračovali v používaní práve tejto značky aj v budúcnosti.“

Rôznorodá modelová ponuka
Spoločnosť Turancar prevzala v prvej tranži jedenásť autobusov SETRA ComfortClass troch modelových radov a to S 515 HD, S 516 HD/2 a S 519 HD. O pohon zájazdových autobusov kráľovskej triedy sa stará 6-valcový radový motor OM 470 s objemom 10,7l a výkonom 315 kW/ 428k, maximálnym krútiacim momentom 2100 Nm pri 1100 otáčkach spĺňajúci emisnú normu Euro VI. Sekunduje mu 8-stupňová automatická prevodovka Mercedes-Benz PowerShift. Model S 515 HD s dĺžkou 12,295 m disponuje 51 sedadlami, S 516 HD/2 s dĺžkou 13,115 m so zvýšenou celkovou hmotnosťou na 19,5t ponúka 55 sedadiel a pre diaľkové linky ideálny S 519 HD s dĺžkou 14,945 m má až 65 miest.

Rozsiahla servisná sieť
„V celej Európe majú autobusy SETRA ComfortClass garantovanú rozsiahlu, takmer bezkonkurenčnú sieť 600 značkových servisov OMNIplus, v ktorých naši klienti majú poskytované nielen individualizované servisné služby, ale profitujú aj z certifikovaných originálnych dielcov s vysokou dostupnosťou, ako aj zo servisných služieb, dostupných 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ vysvetľuje na záver Andrej Beňa, predajca autobusov značky Setra spoločnosti MBSK a dodáva, že aj toto je popri vysokom komforte jazdy, bezpečnosti a hospodárnosti faktor, ktorý je pri kúpe autobusov a ich prevádzke klientmi nielen na Slovensku, ale aj v rámci krajín Európy rozhodujúci.

Prečítajte si aj

Back to top button