Cestná doprava

Dopravný podnik mesta Prešov si pripomenie 70 rokov od svojho založenia

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) si v tomto roku pripomenie 70 rokov od svojho založenia. Slávnostné prestrihnutie pásky, ktorým sa symbolicky otvárala komunálna mestská hromadná doprava v Prešove, sa konalo 4. septembra 1949 pred historickou budovou Divadla Jonáša Záborského.

Vzhľadom na absolútny nedostatok vozidiel v Československu v povojnovom období mali vtedy mestskú hromadnú dopravu podľa výkonného riaditeľa DPMP Petra Janusa zabezpečiť staršie opotrebované vozidlá Tatra. Tie boli v zlom technickom stave. Opravovali ich na dvore požiarnej zbrojnice na dnešnej Záhradnej ulici. Slávnostné spustenie mestskej autobusovej dopravy v Prešove sa uskutočnilo na vtedajšom Námestí Republiky rád 4. septembra 1949, kde sa zhromaždili stovky občanov z mesta i okolitých dedín. Na túto príležitosť pristavili zrekonštruované autobusy, ktoré potom ešte slúžili na mestskú dopravu.

„Bol to prvý veľký krok k vybudovaniu MHD v Prešove. Celých uplynulých 70 rokov od roku 1949 až po rok 2019 je lemovaných mnohými významnými míľnikmi, vďaka ktorým sa doprava v Prešove ďalej rozvíjala. Či to bolo zavedenie elektrickej trolejbusovej trakcie v roku 1962, rozšírenie trolejbusovej dopravy najprv na Sídlisko III v roku 1985 a neskôr na sídlisko Sekčov, to bolo v roku 1992, keď sme spustili obe vetvy – aj na Sibírsku ulicu, aj Pod Šalgovíkom. Musím spomenúť ikonické autobusy Ikarus, ktoré jazdili v Prešove neuveriteľných 27 rokov od totalitného roku 1978 až do roku 2005, keď sme už boli v Európskej únii,“ priblížil Janus s tým, že neoddeliteľnou súčasťou dopravného podniku boli celých 42 rokov i taxíky.

Dopravný podnik chce toto jubileum a jednotlivé zaujímavosti z jeho histórie pripomínať obyvateľom a cestujúcim po celý jubilejný rok. Začal už v januári, keď vydal nástenný reprezentačný kalendár. Pokračuje výstavou fotografií z histórie, ktoré priamo v trolejbusoch pripomenú jedinečné momenty. Cestujúci uvidia v trolejbusoch 21 rôznych, predovšetkým čiernobielych fotografií od založenia dopravného podniku až po dodávku najnovších trolejbusov v roku 2018. Pripravujú sa podľa Janusa i deň otvorených dverí a oslavy na jeseň.

Jediným akcionárom DPMP, a. s., je mesto Prešov. Dopravný podnik v dvoch trakciách – autobusovej a trolejbusovej, ročne najazdí takmer päť miliónov kilometrov. Každoročne prepraví viac ako 30 miliónov cestujúcich. Tržby z MHD za rok 2018 dosiahli 4,1 milióna eur. Spoločnosť zamestnáva 322 zamestnancov, z toho 187 vodičov.

Prečítajte si aj

Back to top button