Cestná doprava

Nové Volvo FH s technológiou I-Save znižuje náklady na pohonné hmoty až o 7 %

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje model Volvo FH s technológiou I-Save s cieľom poskytnúť svojim zákazníkom najlepšiu hospodárnosť paliva. Kombináciou nového motora D13TC so zdokonalenými funkciami na úsporu paliva môže toto nové riešenie pri diaľkovej preprave znížiť náklady na pohonné hmoty až o 7 %, a to bez kompromisov v oblasti jazdných vlastností.

Dopyt po doprave po celej Európe rastie a nákladné vozidlá pokrývajú čoraz dlhšie vzdialenosti. Zároveň však dopravcovia čelia rastúcim cenám nafty, ktoré vyvíjajú tlak na ziskovosť. „Volvo FH s technológiou I-Save je naša odpoveď na túto výzvu. Ide o kompletné riešenie, ktoré kombinuje našu najnovšiu technológiu s cieľom podstatne znížiť spotrebu paliva v diaľkovej preprave. A to všetko bez kompromisov v oblasti jazdných vlastností,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Srdcom vozidla Volvo FH s technológiou I-Save je nový, najmodernejší dieselový motor D13TC – motor pre vozidlá na diaľkovú prepravu s doposiaľ najvyššou úsporou paliva od spoločnosti Volvo Trucks. Je vybavený patentovanými piestami s novým tvarovaným vnútrom, ktoré zlepšuje spaľovanie a zvyšujú účinnosť tým, že vedú teplo a energiu do stredu valcov. Prebytočné teplo z výfukových plynov sa znova použije na pohon motora prostredníctvom prídavnej turbíny systému Turbo Compoud.

Motor D13TC poskytuje vyšší krútiaci moment až o 300 Nm. To znamená, že nie je potrebné až také zrýchlenie a toľko paliva, aby sa na diaľnici udržala stabilná rýchlosť vozidla. Riešenie je ideálne pre zákazníkov pôsobiacich v oblasti diaľkovej prepravy.

Medzi ďalšie funkcie technológie I-Save patria nové úsporné zadné nápravy, aktualizovaný systém I-See s využitím máp, ktorý vopred analyzuje topografiu trasy s cieľom prispôsobiť jazdu čo najekonomickejšie a prevodový softvér optimalizovaný pre diaľkovú prepravu. Zvýšenie efektívnosti vďaka všetkým týmto vylepšeniam môže viesť k úspore nákladov na pohonné hmoty až o 7 % v porovnaní s motorom D13 Euro 6 krok D*.

„Každý aspekt technológie I-Save sme prispôsobili tak, aby vyhovoval prepravcom v oblasti diaľkovej prepravy. Najmä tým, ktorí zvyčajne najazdia viac ako 120 000 km za rok,“ hovorí Mats Franzén, riaditeľ stratégie hnacej línie v spoločnosti Volvo Trucks. „Čím dlhšie jazdia, tým viac dokážu potenciálne ušetriť. Je to výkonný motor, ktorý prináša veľmi úspornú a plynulú jazdu.“

Volvo FH s technológiou I-Save bude možné na európskych trhoch objednávať od 11. marca 2019.

Fakty
Každá funkcia technológie I-Save bola navrhnutá tak, aby znižovala náklady na pohonné hmoty.

Vozidlo Volvo FH s technológiou I-Save zahŕňa:

• motor D13TC (Turbo Compound) s výkonmi 460 k (2 600 Nm) alebo 500 k (2 800 Nm),
• nové, vysokoúsporné zadné nápravy,
• vypnutie voľnobehu motora,
• tempomat I-Cruise s funkciou I-Roll prispôsobuje rýchlosť pre dosiahnutie nižšej spotreby paliva,
• čerpadlo posilňovača riadenia s premenlivým objemom,
• aktualizovaný systém I-See,
• zdokonalená prevodovka I-Shift so softvérom optimalizovaným pre diaľkovú prepravu.

*D13TC Euro 6 D s balíkom Palivo pre diaľkovú prepravu (I-Save) v porovnaní s motorom D13 eSCR Euro 6 D. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je použitie tempomatu, topografia trasy, jazdné zručnosti vodiča a poveternostné podmienky.

 

Prečítajte si aj

Back to top button