Cestná doprava

Potvrdenie spolupráce a rozvoj elektromobility

Spoločnosti DAF Trucks a VDL Groep úzko spolupracujú od roku 1953. V priebehu nasledujúcich rokov sa potom táto spolupráca ďalej rozvíjala v oblasti služieb i samotných produktov.

Spoločnosť VDL Groep dnes okrem iného dodáva výrobcom nákladných vozidiel komponenty pre uloženie motorov, náprav a výfukových systémov, zatiaľ čo DAF Trucks je dodávateľom pohonných jednotiek pre autobusy vyrábaných pod značkou VDL. Nová päťročná zmluva obsahuje ustanovenia o vzájomných dodávkach dielov a komponentov pre výrobu nákladných automobilov a autobusov a spoločnú výrobu nákladných vozidiel s elektrickými pohonnými systémami, ktorých prvým zástupcom je DAF CF Electric. Zároveň nová zmluva obsahuje dohodu o modernizácii montážnej linky vo výrobnom podniku kabín pre nákladné vozidlá značky DAF v belgickom Westerlo, ktorú zaistí VDL Groep.

Spoločnosť DAF Trucks a VDL Groep vidia synergiu výhod spolupráce na riešeniach vozdiel s čisto elektrickým pohonom a aj v hybridnom spojení so spaľovacími motormi.

DAF CF Electric pre Tinie Manders Transport
Spoločnosť DAF Trucks dodala spoločnosti Tinie Manders Transport z holandského Geldropu nákladné vozidlo s plne elektrickým pohonom. DAF CF Electric s technológiou E-Power od výrobcu VDL zabezpečuje kyvadlovú prepravu zásielok pre DHL v oblasti Eindhovenu. Prvé vozidlo CF Electric bolo uvedené do prevádzky v decembri minulého roka a využíva ho reťazec supermarketov Jumbo.

DAF CF Electric rozšíri vozový park Tinie Manders Transport o 50 vozidiel. Na základe takto prevádzkových a technologických dát bude DAF upravovať konečné špecifikácie sériových modelov. Kombinácia nulových emisií a minimálnej hlučnosti znamená, že DAF CF Electric spĺňa v predstihu stále prísnejšie podmienky, ktorými je obmedzovaná doprava v mestách, čím získame výhodu oproti konkurencii.

Tinie Manders Transport bude prevádzkovať DAF CF Electric s technológiou VDL E-Power v kombinácii s chladiarenským návesom s plne elektrickým agregátom. Vďaka tejto jedinečnej súprave sa prepravca z Geldropu môže zúčastniť projektu DKTI zameraného na udržateľnú dopravu. Medzi subjekty zapojené do projektu DKTI patrí popri DAF, VDL Groep a Tinie Manders Transport takisto DHL, TNO, Allego, THT New Cool a mesto Geldrop-Mierlo.

DAF CF Electric je ťahač konfigurácie 4×2 s plne elektrickým pohonom o celkovej hmotnosti až 37 ton. Základom je DAF CF poháňaný čisto elektricky s využitím technológie E-Power spoločnosti VDL. Srdcom inteligentného pohonného ústrojenstva je elektromotor s výkonom 210 kW, elektrická energia je uložená v lítium¬iontových akumulátoroch o celkovej kapacite 144 kWh. Dojazd súpravy s ťahačom CF Electric je podľa hmotnosti nákladu približne 100 kilometrov. Súprava je teda ideálnym riešením pre veľkoobjemovú prepravu tovaru v rámci mestského rozvozu. Rýchle dobitie akumulátorov trvá iba 30 minút, nabitie na plnú kapacitu potom zaberie najviac hodinu a pol.

Pomoc reťazcu supermarketov
DAF Trucks pomáha holandskému reťazcu supermarketov Albert Heijn s elektrifikáciou dopravy pri zásobovaní jeho obchodov. Prepravným spoločnostiam Simon Loos a Peter Appel Transport, ktoré zásobujú obchody reťazca Albert Heijn, boli odovzdané prvé elektrické nákladné vozidlá. To je začiatok dlhodobého testovania v bežnej prevádzke. Sú v ňom zahrnuté tri vozidlá DAF CF Electric s plne elektrickým pohonom a dve hybridné nákladné vozidlá DAF CF Hybrid s možnosťou dobíjania z elektrickej siete – tie sú dokonca prvé v Európe.

Nákladné vozidlo CF Electric dosahuje dojazd približne 100 kilometrov. Hybridné vozidlo CF Hybrid je vybavené technológiou E-Power od spoločnosti VDL a ponúka to najlepšie z oboch svetov – čistý a tichý plne elektrický pohon v mestských oblastiach s dojazdom pri plnom nabití akumulátorov až 50 kilometrov a výkonný a „čistý“ pohon v mimomestských oblastiach v podobe najnovšej technológie vznetových motorov od spoločnosti DAF.

Prečítajte si aj

Back to top button