Cestná doprava

Elektrické autobusy Scania v Östersunde: udržateľný systém dopravy pre budúcnosť

Lipan, pstruh a orlovec riečny sú späť v okolí mestečka Billsta, kde tri menšie elektrárne vyrábajú miestnu obnoviteľnú energiu pre elektrické autobusy Scania používané v Östersunde.

Toto malé mesto v strede Švédska, ktoré sa nachádza asi 560 kilometrov severne od hlavného mesta Štokholm, rozvíja udržateľný systém dopravy pre budúcnosť. Tento projekt spája ekologickú, ekonomickú a spoločenskú udržateľnosť.

Pre miestnych obyvateľov je návrat týchto rýb do toku Billsta príjemnou čerešničkou na torte. V prvom rade sú však hrdí na to, že stoja v čele rozvoja udržateľných systémov dopravy pre budúcnosť. Projekt elektrických autobusov v Östersunde ukazuje, že je možné skombinovať verejnú dopravu s modernými ekologickými požiadavkami, účinnou obnoviteľnou vodnou energiou a vysokými prírodnými hodnotami. V rámci partnerstva a spolupráce s rôznymi zainteresovanými stranami bolo vyvinuté riešenie, ktoré je prínosom pre prírodu, výrobu energie i dopravu.

Linka 6
Linka 6 v Östersunde je nová, hlavná autobusová trasa, ktorá meria 14 km a vedie z Torvally cez centrum do novo vybudovanej štvrti Brittsbo. Táto trasa je prevádzkovaná spoločnosťou Nettbuss prostredníctvom elektrických autobusov spoločnosti Scania. Vzhľadom k tomu, že linka 6 zahájila svoju činnosť v marci 2018, tri elektrické autobusy už najazdili viac než 120 000 kilometrov. Cez 300 000 cestujúcich sa ticho presunulo na svoje pracovné miesta a z nich – s nulovými emisiami.

„Na začiatku roku 2019 sme pridali ďalšie tri elektrické autobusy od spoločnosti Scania. V pláne máme otvoriť ďalšiu trasu, ktorá povedie na letisko v Östersunde“, hovorí Anne Sörenssonová, projektová manažérka projektu elektrických autobusov v Östersunde. „Je to len začiatok niečoho väčšieho. Chceme, aby doprava v našom meste bola do roku 2030 úplne bez fosílnych palív,“ dodáva Sörenssonová.

Prečítajte si aj

Back to top button