Cestná doprava

Eduard Straka došiel až do štvrťfinále Scania Driver Competitions

Eduard Straka predviedol v konkurencii ďalších 29 vodičov z celej Európy veľmi dobrý výkon.

Po úvodných siedmych disciplínach mu dokonca patrilo úžasné siedme miesto. V štvrťfinálovom súboji však podľahol súperovi z Dánska a do záverečných bojov o nákladné vozidlo Scania v hodnote 100 000 EUR tak už nezasiahol.

V švédskom Södertälje sa počas uplynulého víkendu konalo európske finále súťaže Scania Driver Competitions. Celkom sa do zápolenia o nákladné vozidlo Scania v hodnote 100 000 EUR zapojilo viac než 20 000 vodičov z 30 európskych krajín. Do Švédska ale postúpili len víťazi národných finále a medzi nimi tak bol za Slovensko Eduard Straka.

Kto sa dostane medzi najlepších 18 vodičov postupujúcich do štvrťfinále rozhodoval výkon súťažiacich v 7 úvodných disciplínach: ekonomická a defenzívna jazda, kontrola vozidla pred jazdou, zaistenie nákladu, prvá pomoc, presná jazda s pomocou kamerového systému „birdview“, jazda terénom a „Knock the King“.

„Vodič je v doprave najdôležitejším faktorom,“ hovorí Erik Ljungberg, riaditeľ oddelenia komunikácie a marketingu spoločnosti Scania. „Prostredníctvom súťaže Scania Driver Competitions chceme zvýšiť postavenie profesionálnych vodičov a zdôrazniť ich veľký význam pre ziskovosť dopravných spoločností, bezpečnosť cestnej premávky a tiež ich vplyv na zníženie dopadu dopravy na životné prostredie.“

Eduard Straka prechádzal týmito disciplínami veľmi dobre. V súčte bodov obsadil dokonca siedme miesto a v štvrťfinále tak patril medzi favoritov na postup. V disciplíne „vodná výzva“ však na svojho súpera z Dánska nestačil. Doviezol síce do cieľa rovnaké množstvo vody, lenže v prípade rovnosti litrov rozhodoval o postupujúcom do semifinále čas a ten mal Edo o len 16 sekúnd horší. „Nie som úplne spokojný s tým, ako to dopadlo. Keď zoberiem do úvahy tu moju poslednú disciplínu, chýbal naozaj iba kúsok šťastia. Ale pokiaľ to beriem celkovo, tak sám so sebou môžem byť spokojný. Prebojoval som sa do Top10 a to je pre mňa veľký úspech,“ hodnotil svoj výkon v súťaži Eduard Straka. A dodáva: „Najťažšie bolo zachovať chladnú hlavu, aby som nerobil zbytočné chyby. Každá z disciplín bola náročná a vyžadovala si koncentráciu na danú úlohu.“

Chladná hlava a úplná koncentrácia bola dôležitá i vo finále, do ktorého sa prebojovali Piotr Dolengiewicz z Poľska, domáci Fredrik Arwidmark a Nór Andreas Nordsjo. Posledne menovaný bol veľkým prekvapením, pretože po kvalifikáciu mu patrilo umiestnenie až v druhej deviatke. Vo finálovej disciplíne „Zhoď kráľa“ Andreas Nordsj síce zozačiatku pôsobil laxným dojmom, ale zatiaľ čo jeho súperi kvôli prehnanej rýchlosti robili chyby, Nór si počínal úplne suverénne a toto finále nakoniec ovládol. Stal sa tak už siedmym víťazom Scania Driver Competitions – najťažšej súťaže pre európskych vodičov.

„Človek si túto súťaž musí zažiť na vlastnej koži aby pochopil, o čom to je. Len slovami sa to opísať nedá. Vážim si to, že som mohol byt súčasťou tejto súťaže,“ hovorí Eduard Straka.  Najlepším európskym vodičom sa stal reprezentant Nórska.

Prečítajte si aj

Back to top button