Cestná doprava

MDV sa usiluje prilákať deti na štúdium dopravy, zorganizovalo dni poradenstva

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR sa usiluje prilákať školákov na štúdium dopravy a príbuzných technických odborov. So železničnými spoločnosťami, regionálnymi partnermi a strednými odbornými školami zorganizovalo v utorok v Bratislave, po Košiciach a Vrútkach, tretí deň kariérového poradenstva. Žiaci základných škôl si mohli vyskúšať, aké je byť rušňovodičom či vodičom kamióna, informovala hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

„Cieľom podujatia bolo motivovať žiakov základných škôl, aby sa zamerali aj na dopravné a technické odbory, pretože štúdium dopravy je perspektívne, ponúka stabilitu a profesionálne uplatnenie,“ uviedla Ducká.

Podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd) by mal každý školák pred rozhodnutím, kde pôjde študovať, absolvovať kariérové poradenstvo. „Môže mu pomôcť pri voľbe povolania a formovaní svojho profesijného vzdelávania. Som rád, že sme mohli ponúknuť túto možnosť mladým ľuďom aj na našich Dňoch kariérového poradenstva a nasmerovať ich k dopravným a technickým odborom aj povolaniam v oblasti dopravy, ktoré sú perspektívne a ich absolventi sa bez problémov uplatnia na trhu práce,“ povedal Érsek.

Na podujatí boli okrem súťaží a prezentácií povolaní v doprave predstavené aj študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, dopravných stavieb a poštových služieb, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách najmä v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Prečítajte si aj

Back to top button