Cestná doprava

Značka IVECO BUS získala ocenenie ‚Sustainable Bus of the Year‘

Potom, čo IVECO BUS získalo ocenenie „Sustainable Bus of the Year 2019“ so svojím autobusom Crealis In-Motion-Charging, tento titul teraz obhájilo, a to v kategórii medzimestskej dopravy s autobusom Crossway Natural Power.

Po predošlom úspechu s autobusom Crossway Low Entry Natural Power, ktorý na výstave Busworld 2017 taktiež získal ocenenie „Sustainable Bus of the Year 2018“, zaznamenala značka IVECO BUS úspech v segmente medzimestských autobusov. Snaží sa tak potvrdiť svoj záväzok k prechodu na alternatívne energie a paliva.

Na svoj úspech v podobe ocenenia ‚Sustainable Bus of the Year 2019‘, s autobusom Crealis In-Motion-Charging, IVECO BUS teraz nadväzuje ďalším ocenením ‚Sustainable Bus of the Year 2020‘. Cenu získal v kategórii medzimestských autobusov, a to vďaka vozidlu Crossway Natural Power, ktoré bolo prvýkrát predstavené na výstave Autocar Expo vo Francúzsku, kde jeho prednosti a úžitkovú hodnotu ocenili odborníci z oblasti verejnej dopravy.

Udržateľnosť zohráva v doprave čoraz dôležitejšiu úlohu a IVECO BUS, ako líder v tomto odbore, obohatil svoj produktový rad o kategóriu vozidiel na zemný plyn. Crossway Natural Power je vybavený motorom poslednej generácie IVECO CURSOR 9 NP a vyniká svojím dizajnovým riešením, ktoré integruje nádrže na stlačený plyn do priestoru strechy. Toto exkluzívne patentované riešenie optimalizuje ťažisko vozidla, tak aby malo lepšiu stabilitu na ceste, a súčasne zvyšuje pohodlie pre vodiča aj cestujúcich.

Vďaka tomuto dizajnu je vozidlo z hľadiska celkovej výšky najnižšie na trhu, čo znamená, že môže byť prevádzkované bez akýchkoľvek zvláštnych obmedzení. Vozidlo ponúka rovnaké kapacitné možnosti ako jeho dieselová verzia, a to z hľadiska miest pre cestujúcich, ako aj batožinového priestoru. S celkovým objemom 1 260 litrov (v štyroch nádržiach s objemom 315 litrov) má vozidlo dojazd do vzdialenosti 600 km a je kompatibilné so systémami rýchleho alebo pomalého doplňovania. Motor CURSOR 9 NP sa rovnako ako jeho dieselový predchodca vyznačuje výkonom 360 HP (265 kW). Interiér je priestranný a vďaka minimálnej výške 2 metre cestujúcim ponúka dostatok miesta na uloženie batožiny.

Crossway NP je k dispozícii vo variantoch 12 a 13 metrov, vo verziách LINE a POP je novou alternatívou pre regióny, kraje aj mestá – je stopercentne kompatibilný so systémom na biometán a teda vykazuje vynikajúcu uhlíkové hodnoty zaisťujúce zníženie produkcie skleníkových plynov až o 95 %.

Porota pre kategóriu „Sustainable Bus“ sa pri svojom hodnotení zameriava na princípy trvalej udržateľnosti, predovšetkým na pozitívny ohlas verejnosti na dané vozidlo. Zohľadnených je niekoľko zásadných aspektov, ako je bezpečnosť, pohodlie, úroveň hluku, recyklovateľnosť súčiastok a všeobecný záväzok výrobcu v oblasti trvalej udržateľnosti. Konečný verdikt poroty vyzdvihuje širokú škálu alternatívnych riešení dostupných pre segment medzimestskej dopravy.

„Získaním ceny ‚Sustainable Bus of the Year 2020‘ potvrdzujeme svoju pozíciu lídra, ktorý ponúka vyspelé, skutočne efektívne a ekologicky zodpovedné riešenia v celkovom systéme od zdroja ku kolesám. Ocenením práve Crossway Natural Power porotcovia jednoznačne uznali jeho vlastnosti a súčasne potvrdili priority dopravcov, ktorí si toto vozidlo vytipovali už od jeho uvedenia na trh, „ vyhlásil Stéphane Espinasse, IVECO BUS Brand Leader, počas slávnostného odovzdávania cien na výstave Busworld v Bruseli.

Prečítajte si aj

Back to top button