Cestná doprava

Modernizované Múzeum DAF bolo oficiálne otvorené pre návštevníkov

Za obrovského záujmu verejnosti a za prítomnosti takmer všetkých 160 dobrovoľných pracovníkov múzea otvoril profesor Pieter van Vollenhoven Múzeum DAF v Eindhovene. Pieter van Vollenhoven je členom holandskej kráľovskej rodiny, ktorú so spoločnosťou DAF vždy spájalo zvláštne puto.

S počtom takmer 60 000 návštevníkov ročne je Múzeum DAF podľa prieskumu TripAdvisor jedným z najpopulárnejších múzeí v eindhovenskej oblasti a najnavštevovanejším múzeom v meste samotnom. Nezaspáva však na vavrínoch a chce byť ešte atraktívnejší – po osemnástich mesiacoch tu boli dokončené rozsiahle renovačné práce a rekonštruované múzeum si kladie za cieľ prilákať až 80 000 návštevníkov ročne.

Úžasné rozšírenie
Hneď pri príchode do „nového“ múzea vstúpite do úplne nového vestibulu a zaujme vás zrenovovaná reštaurácia a priestrannejší obchod so suvenírmi a modely DAF, všetko vo sviežom a modernom štýle. Najväčšiu zmenu však zaznamenáte až v samotnom priestore expozícií – pribudlo úplne nové krídlo, ponúkajúce plných 1 100 m2 výstavnej plochy.

„Vďaka tomuto úžasnému rozšíreniu máme ešte viac priestoru na vystavenie najzaujímavejších exponátov z bohatej histórie spoločnosti DAF,“ hovorí Marc Van Doorne, prezident Nadácie priateľov Múzea DAF a vnuk Huba Van Doorna, zakladateľa spoločnosti DAF.

„Takisto to znamená, že teraz môžeme dokumentovať históriu DAF až do súčasnosti, čo nám umožní zdôrazniť význam modernej dopravy a predstaviť najnovšie výsledky vývoja v našom odvetví, napríklad technológie motorov a pohonov vozidiel. Firma ,Van Doorne ‚s aanhangwagen Fabriek‘, neskôr známa ako ,Van Doorne ‚s Automobiel Fabriek‘, bola vždy známa svojimi inovatívnymi riešeniami. Výsledkom týchto riešení je pôsobivý rad návesov a osobných i nákladných vozidiel vystavených v Múzeu DAF.“

Oficiálne otvorenie
Oficiálne otvorenie múzea prebehlo v piatok 8. novembra 2019 a ujal sa ho profesor Pieter van Vollenhoven, ktorý do Múzea DAF prišiel unikátnym DAF Pony. Tohto vozidla bolo vyrobených dokopy iba 15 kusov – a jeden z nich vlastnila práve holandská kráľovská rodina.

Srdečné poďakovanie dobrovoľníkom
„Som si istý, že môj starý otec Hub aj jeho brat Wim Van Doorne by boli naozaj pyšní, keby videli, čoho sme v novom Múzeu DAF dosiahli,“ uvádza Marc Van Doorne, prezident Nadácie priateľov Múzea DAF. „Osobitné poďakovanie patrí viac ako 160 dobrovoľníkom – väčšinou bývalým zamestnancom spoločnosti DAF, bez ktorých by sme renováciu nemohli uskutočniť a ktorí zabezpečujú, aby múzeum bolo v bezchybnom stave a mohlo každý deň privítať svojich návštevníkov.“

Na oslavu oficiálneho otvorenia nového Múzea DAF sa od piatku 22. novembra do nedele 24. novembra uskutoční dni otvorených dverí. V tieto dni platia znížené ceny vstupného (6 eur pre dospelých a 3 eurá pre deti do 15 rokov). Ďalšie informácie sú uvedené na adrese www.dafmuseum.nl či na facebookovej stránke múzea.

Prečítajte si aj

Back to top button