Cestná doprava

Výborný výkon značky DAF v roku 2019

Rok 2019 bol pre spoločnosť DAF Trucks dobrý rok. Trhový podiel 16,2 % v kategórii ťažkých vozidiel (nad 16 ton) zabezpečuje spoločnosti DAF pozícii medzi tromi najlepšími výrobcami nákladných vozidiel v Európe.

Podiel spoločnosti DAF v kategórii ľahkých vozidiel vzrástol z 9,0 % na 9,7 %. „Naše prvotriedne vozidlá a služby spojené s vynikajúcou sieťou autorizovaných dílerov nám zabezpečujú pevnú pozíciu pre dosiahnutie ďalšieho rastu,“ uvádza Harry Wolters, prezident spoločnosti DAF Trucks.

V roku 2019 sa na európskom trhu s vozidlami nad 16 ton predalo 320 000 vozidiel, teda takmer rovnaký počet ako o rok skôr. „Európska ekonomika bola minulý rok silná, čo viedlo k vysokému dopytu po preprave, a teda aj po nových nákladných vozidlách,“ uvádza Harry Wolters. „Náš trhový podiel 16,2 % v kategórii ťažkých nákladných vozidiel je najvyšší v histórii spoločnosti DAF.“

Jednotka na trhu v šiestich európskych krajinách
Spoločnosť DAF si stále drží vedúcu pozíciu na trhu v kategórii ťažkých nákladných vozidiel v Holandsku (31,8 %), Veľkej Británii (29,4 %), Poľsku (22,0 %) a v Maďarsku (23,8 %). Holandský výrobca nákladných vozidiel v roku 2019 tiež získal prvenstvo na trhoch v Belgicku a Luxembursku (19,4 %) a Bulharsku (23,6 %). V Českej republike, v Litve a v Grécku bola spoločnosť DAF jednotkou medzi ťahačmi, zatiaľ čo vo Francúzsku (ktoré je druhým najväčším trhom nákladných vozidiel v Európe) sa stala najobľúbenejšou značkou importovaných ťahačov.

Výrazne vyšší trhový podiel v segmente 6–16 ton
Európsky trh s vozidlami pre stredné zaťaženie (6–16 ton) vlani vzrástol z 51 900 na viac ako 53 600 jednotiek. Trhový podiel spoločnosti DAF vzrástol na 9,7 % (2018: 9,0 %). V tejto kategórii vozidiel spoločnosť DAF zaujíma prvé miesto vo Veľkej Británii (34,8 %) a je najpredávanejšou európskou značkou v Írsku (19,1 %).

Ďalší rast na mimoeurópskych trhoch
Spoločnosť DAF predala 7 900 vozidiel za hranicami Európy. V Rusku, Bielorusku, na Ukrajine, v Latinskej Amerike, Austrálii a na Novom Zélande bola predstavená nová generácia vozidiel Euro 5 a Euro 6. Na Taiwane zostal DAF jednotkou medzi európskymi značkami v kategórii ťažkých vozidiel. V Juhoafrickej republike vzrástol predaj o viac ako 20 %. V austrálskom meste Bayswater bola zahájená výroba všestranného modelu DAF CF vo výrobnom závode materskej spoločnosti PACCAR. Spoločnosť DAF tiež predala viac ako 3 000 motorov PACCAR popredným výrobcom autobusov, autokarov a špeciálnych vozidiel na celom svete.

„Jeden rekord za druhým“
„V roku 2019 sme predali rekordný počet zmlúv na opravy a údržbu DAF MultiSupport, dodali sme on-line systém pre správu vozového parku DAF Connect rekordnému počtu klientov a dodali sme novým majiteľom rekordný počet použitých vozidiel,“ hovorí Richard Zink, člen správnej rady zodpovedný za marketing a predaj. „Ambície nám rozhodne nechýbajú, a preto pracujeme na strategickom rozšíreniu našej siete viac ako 1 100 profesionálnych servisných dílerov a servisných miest. Minulý rok sme napríklad otvorili vlastné dílerstvo na severe Paríža a naši nezávislí dealeri otvorili viac ako 50 nových dílerstiev v Európe, Južnej Amerike, Ázii a Afrike.“

Pripravení na ďalší rast
V roku 2019 vyrobila spoločnosť DAF 52 746 vozidiel radu CF a XF a 11 344 vozidiel série LF. „Európsky dopyt po nákladných vozidlách je stále silný vďaka stabilnému rastu európskej ekonomiky,“ uvádza Harry Wolters. „Očakávame, že rok 2020 bude ďalším dobrým rokom pre európsky trh s úžitkovými vozidlami, ale v mierne nižšom objeme ako v roku 2019 a bude sa pohybovať v rozmedzí 260 000 až 290 000 jednotiek. My sme však pripravení rast v mnohých oblastiach nášho podnikania – v spoľahlivosť našich fantastických vozidiel, dosahovaniu nízkych prevádzkových nákladov na kilometer a ďalšom zlepšovaniu vysokej úrovne pohodlia vodiča. Kompletná ponuka ťahačov a podvozkov vždy ponúka na mieru prispôsobené riešenia pre všetky prepravné požiadavky našich zákazníkov.“

Fotografia:
Rok 2019 bol pre spoločnosť DAF Trucks úspešný a jej trhový podiel 16,2 % v kategórii ťažkých vozidiel je najvyšší v histórii spoločnosti DAF.

Prečítajte si aj

Back to top button